Alarmant! Angajați în unitățile sanitare din Constanța, expuși la surse de infecție

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alarmant! Angajați în unitățile sanitare din Constanța, expuși la surse de infecție

Social 17 Decembrie 2015 / 17:29 690 accesări

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanța au desfășurat o campanie de verificare a respectării prevederilor legale privind relațiile de muncă și securitatea și sănătatea în muncă în cadrul unităților care au ca obiect de activitate activitățile de asistență spitalicească, între 8 și 16 decembrie. În domeniul relațiilor de muncă au fost verificați 20 de agenți economici care își desfășoară activitatea în unități sanitare de pe raza județului Constanta. Au fost aplicate 8 sancțiuni în valoare de 11.800 lei, a fost depistată o persoană fără forme legale de angajare și s-au dispus 39 de măsuri cu termen de remediere a deficiențelor. În unele din unitățile spitalicești, inspectorii au constatat că nu s-au respectat prevederile legale referitoare la repausul săptămânal, că nu s-a respectat durata zilnică a timpului de muncă sau că nu s-a ținut evidența reală a orelor de muncă prestate de salariați.

BOLI PROFESIONALE În domeniul securității și sănătății în muncă, inspectorii au constatat că, la locurile de muncă din unitățile sanitare, principalul factor de risc este cel legat de expunerea la agenți biologici care pot provoca îmbolnăviri profesionale. Bolile profesionale, determinate de agenți biologici, sunt boli transmisibile prin contactul cu surse de infecție sau infestație în timpul activității profesionale. Inspectorii de muncă din cadrul serviciului control securitate şi sănătate în muncă au verificat 17 angajatori cu un total de 2.360 de salariați. S-au identificat 39 de deficienţe pentru care s-au dispus măsuri de remediere.

Inspectorii au constatat că în unele unități nu au fost elaborate planuri care să fie puse în aplicare în caz de accidente ce implică prezența agenților biologici, că nu au fost determinate natura, nivelul și durata de expunere a lucrătorilor la agenții biologici cu care intră în contact, dar și că nu s-au stabilit măsuri ce permit colectarea, depozitarea și eliminarea deșeurilor medicale. Reprezentanții ITM Constanța nu au făcut publice numele unităților sanitare la care s-au găsit nereguli, potrivit legislației în vigoare.



12