Alarmant! Învățământul românesc oferă cantitate, dar nu și calitate!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Educația din România, pe podiumul rușinii

Alarmant! Învățământul românesc oferă cantitate, dar nu și calitate!

Educație 27 Octombrie 2017 / 16:22 1764 accesări

România este pe al III-lea loc în Europa în ceea ce privește timpul pe care copiii noștri îl petrec obligatoriu la școală: 11 ani. Cu toate acestea, suntem codași în ceea ce privește rezultatele la testele PISA, 42% dintre elevi fiind analfabeți funcțional. În plus, suntem tot pe locul III la abandonul școlar. Experții din învățământ spun că acest lucru este cauzat, printre altele, de modul superficial în care se practică activitatea didactică. În România, învățământul obligatoriu este de 11 ani, adică o perioadă mai lungă comparativ cu cea din țările nordice, de exemplu, unde se învață 9 sau 10 ani.

Cu toate acestea, rezultatele noastre din Educație nu reflectă același nivel de performanță, după cum arată studiile Eurostat sau cele de la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECDE).

Concret, rata abandonului școlar din România este, în continuare, printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană. Țara noastră se află pe locul al III-lea în UE în privința ratei abandonului școlar (18,5%). Înaintea noastră se clasează Malta (19,6%) și Spania (19%), potrivit datelor Eurostat.

Nici la capitolul ultimelor testări de tip PISA, România nu stă prea bine. Suntem pe locul 48 din 70, primele locuri fiind ocupate de Singapore și Japonia. Elevii români se compară cu cei din Emiratele Arabe Unite, Cipru sau Albania, potrivit datelor transmise de OECDE. Același raport arată că 42% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional, adică pot citi un text, dar nu îl înțeleg.

Programul PISA este o evaluare internațională comparativă care măsoară dezvoltarea competențelor de bază ale elevilor de 15 ani, aflați la finalul învățământului obligatoriu, în trei domenii principale: citire/lectură, matematică, științe.



12