Alarmant! Numărul copilelor cu copii, în creștere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alarmant! Numărul copilelor cu copii, în creștere

Social 06 Octombrie 2017 / 15:55 751 accesări

Proiectul „Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame”, cel mai amplu program de reducere a mortalității materne din ţara noastră, dezvoltat de Fundația World Vision România şi MSD România, a marcat săptămâna internaţională de sănătate maternă „Safe Motherhood” prin organizarea la Palatul Parlamentului a unei ample dezbateri privind asistenţa medicală comunitară în România, în contextul legislativ actual: „Echitatea serviciilor medicale pentru mama vulnerabilă din România”.

Cu acest prilej, Fundaţia World Vision a dat publicităţii rezultatele implementării proiectului „Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame” la 18 luni de la lansare şi a făcut recomandări bazate pe identificarea barierelor întâmpinate de femeile vulnerabile din mediul rural în accesarea serviciilor de asistenţă prenatală şi planificare familială. „Am investit jumătate de milion de dolari în acest proiect pentru că ştim că vieţile acestor mame sunt de nepreţuit. Când o mamă moare, ceilalți copii ai ei sunt de zece ori mai mult expuși riscului de abandon școlar și, în cazul fetelor, riscului de sarcină în adolescenţă“, a declarat Mary-Ann Etiebet, MD, director executiv al programului MSD for Mothers .„Acest proiect-pilot a dezvoltat soluții integrate, cost-eficiente, inovative pentru informarea, educarea şi facilitarea accesului la servicii medicale a mamelor vulnerabile, aplicabile și la nivel naţional. Accesul la un pachet de servicii de asistență maternă trebuie să fie egal și echitabil pentru toate femeile, indiferent de statut sau situaţie financiară, iar barierele existente în prezent pot fi înlăturate prin alinierea politicilor de sănătate maternă la toate celelalte politici relevante”, a declarat dr. Cornelia Scărlătescu Paraschiv, manager proiect World Vision România.

OVULAȚIE MONITORIZATĂ PRIN SMS

În cadrul proiectului, 6.400 de femei din Vâlcea, Dolj şi Vaslui au fost informate în cadrul sesiunilor de educaţie susţinute de educatori comunitari despre sănătatea reproducerii, spaţierea optimă a naşterilor şi dreptul la îngrijiri medicale gratuite. Au fost dezvoltate două aplicaţii mobile de tip SMS alert privind calendarul ovulaţiei şi asistenţa prenatală în cadrul proiectului pentru o mai bună informare şi educaţie a femeilor din mediile vulnerabile, fiind transmise 4000 de SMS-uri pentru un număr de 450 de beneficiare. Alte 400 de gravide au fost monitorizate şi informate prin program, fiind consiliate şi sprijinite să acceseze serviciile de asistenţă prenatală. Și nu în ultimul rând, au fost dezvoltate, pe platforma edu-cnsmf.ro, două cursuri de e-learning privind îngrijirea gravidelor pentru medicii de familie. Cursurile vor fi accesibile gratuit până anul viitor, fiind creditate de Colegiul Medicilor din România.

Potrivit World Vision, în România, una din cinci gravide nu a efectuat niciun examen medical înainte de naștere, iar rata mortalităţii materne este de peste două ori mai mare față de media UE-27, de trei ori mai mare decât în Slovacia, Slovenia și Bulgaria, de aproape şase ori mai mare decât în Italia și Spania şi de aproape zece ori mai mare decât în Austria şi Polonia. Una din 4 femei din mediul rural nu are asigurare de sănătate şi 1 din 10 gravide este minoră. În 2015 au fost raportate 26.000 de sarcini la minore, numărul acestora fiind în creştere în mediul rural.

Taguri articol


12