„Albatros”, la ceas aniversar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Albatros”, la ceas aniversar

Cultură 20 Ianuarie 2010 / 00:00 517 accesări

Societatea de Haiku din Constanţa organizează sâmbătă, de la ora 14.00, la Muzeul de Artă, un amplu eveniment aniversar prin care marchează 18 ani de la apariţia revistei bilingve de haiku „Albatros”. Revista de cultură în paginile căreia este ilustrat fenomenul literar haiku: creaţii, eseuri critice, teoretice şi estetice scrise de autori români şi străini de haiku de pe toate continentele a fost înfiinţată, la 18 ianuarie 1992, de către distinsul om de cultură dr. Ion Codrescu. Printre cei care vor vorbi despre începuturile publicaţiei se află fondatorul său, prof. Ion Codrescu, cea care până în 1999 s-a ocupat de traducerea în limba engleză a publicaţiei, Mihaela Codrescu, precum şi actualul redactor-şef al „Albatrosului”, prof. Laura Văceanu. Acestora li se alătură alţi doi oameni dedicaţi fenomenului haiku: traducătoarea Alexandra Flora Munteanu şi vicepreşedintele Societăţii de Haiku tomitane, Radu Patrichi.

Despre rolul „Albatrosului”, regretatul prof. univ. dr. Enache Puiu amintea, în reprezentativul volum „Scriitori şi reviste la Pontul Euxin”: „Albatros este o revistă plurilingvă, care a devenit un buletin poetic, o mică veritabilă enciclopedie a poeziei haiku de pe toate meridianele globului”. În paginile revistei s-au publicat la început dicţionare de termeni lirici specifici haiku-ului. Apoi, depăşind etapa haiku-ului, au apărut şi alte specii: tanka, tanrenga, renku, haibun sau chiar specii hibride: haiga (imagine şi text haiku), hashin (imagine foto şi haiku), rengay. Pe lângă creaţii ale clasicilor japonezi - Matsuo Basho, Issa, Buson, Shiki, în paginile „Albatrosului” au fost prezentate şi creaţii ale teoreticienilor moderni: Susumu Takiguchi, Tadashi Kondo, Ban’ya Natuishi din Japonia, William J. Higginson şi Earl Minner din Statele Unite sau David Cobb din Marea Britanie.

Evenimentul aniversar cuprinde şi lansarea revistei Albatros nr. 12/13 şi acordarea premiilor concursului de haiku iniţiat la sfârşitul anului 2009. În programul manifestării de sâmbătă este inclus şi un recital de poezie japoneză: „Un fulg de zăpadă, într-un haiku”, susţinut de elevi de la Grupul Şcolar „C. A. Rosetti”, moment pregătit de profesoarele Anişoara Iordache, Lăcrămioara Ilie, Luiza Peptea şi Dana Ţapicu. De asemenea, elevi de la Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga” vor recita în cadrul programului artistic „Podul de... nemurire. De la Grigore Vieru la Mihai Eminescu”.

În programul aniversar sunt incluse şi două lansări de carte: volumul de eseuri „Pledoaria pentru valori. Revenirea în fire”, semnat de Anastasia Dumitru, şi lucrarea „Armonii seculare”, de Ana Ruse.



12