Albert Einstein a fost un elev foarte bun

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Secretele unui mare om

Albert Einstein a fost un elev foarte bun

Monden 22 Martie 2012 / 00:00 385 accesări

UN DESTIN UNIC Asemeni lui Fidel Castro sau Amelia Earheart, celebrul fizician elveţian Albert Einstein este o personalitate a cărei influenţă rămâne importantă şi în zilele noastre, la 57 de ani de la moartea sa. Activitatea sa este fundamentală în înţelegerea legilor fizicii care ne guvernează viaţa de zi cu zi. Pentru a ne familiariza mai bine cu omul Albert Einstein, arhivele publicate de Universitatea Ebraică din Ierusalim oferă celor interesaţi de viaţa marelui fizician, posibilitatea de a urmări activitatea sa şcolară din perioada adolescenţei. Conform acestora, Einstein a fost un elev foarte bun şi nu unul leneş, aşa cum se spunea despre el. Problemele din liceu ale viitorului fizician nu erau legate de materiile de studiu, ci de disciplina strictă şi de respectarea autorităţii profesorilor care erau, evident, mai puţin înzestraţi intelectual decât era el. Albert Einstein a trăit între anii 1879-1955.

DOCUMENTE DISPONIBILE Din aceste arhive face parte şi o fotocopie a unuia dintre cele trei manuscrise ce conţin faimoasa ecuaţie E=mc2 scrisă chiar de mâna lui Albert Einstein. Ecuaţia ce descrie relaţia dintre energie, masă şi viteza luminii derivă din celebra sa Teorie a Relativităţii Restrânse. Printre documentele ce pot fi consultate se numără şi o scrisoare despre conflictul israeliano-arab, pe care omul de ştiinţă a trimis-o în anii \'30 directorului ziarului ”Falastin”, o carte poştală adresată mamei sale bolnave sau o scrisoare a tinerei sale amante, care urma să îi devină cea de-a doua soţie. Albert Einstein a avut, mulţi ani, o aventură cu verişoara lui Elsa Einstein, înainte de a divorţa de prima lui soţie, Mileva Maric, şi de a se recăsători, în 1919.

Interesantă pentru public poate fi şi propunerea idealistă făcută de Albert Einstein în 1930, prin care cerea organizarea unui ”consiliu secret” între evrei şi arabi, care să aducă pacea în Orientul Mijlociu. Omul de ştiinţă a trimis această scrisoare în limba germană, ziarului de limbă arabă ”Falastin”, propunând înfiinţarea unui consiliu cu opt membri: un medic, un jurist, un sindicalist şi un cleric pentru fiecare parte, care să se întâlnească săptămânal, cu scopul de a pune capăt conflictului dintre evrei şi arabi în Palestina, controlată pe atunci de imperiul britanic. ”Deşi acest consiliu secret nu va avea o autoritate fixată, el va conduce totuşi, în final, la un stat în care diferenţele vor fi eliminate gradual. Acest consiliu se va ridica deasupra politicii cotidiene”, scria Einstein.

PE ÎNŢELESUL TUTUROR Universitatea Ebraică din Ierusalim a lansat o versiune îmbunătăţită a website-ului său dedicat arhivelor lui Albert Einstein, 80.000 de documente urmând să fie disponibile pentru public pe site-ului www.alberteinstein.info.. Albert Einstein, care a fost unul dintre fondatorii prestigioasei Universităţi Ebraice din Ierusalim, i-a lăsat moştenire toate înscrisurile sale. Dintre cele 80.000 de documente, 40.000 sunt însemnări de natură personală iar alte peste 30.000 fac referire la Teoria Relativităţii, postulată de renumitul fizician. În prezent, doar o mică parte din documentele datând dinainte de 1923, când Einstein avea 44 de ani, sunt disponibile. Pe măsură ce documentele vor fi scanate, cele mai multe fiind scrise în germană, limba maternă a savantului, universitatea va publica traducerile acestora în limba engleză.

Celebrul om de ştiinţă, care a părăsit Germania nazistă pentru a se muta în SUA, a fost un susţinător fervent al comunităţii evreieşti din Palestina. A avut însă păreri împărţite în legătură cu noul stat Israel, înfiinţat după războiul din 1948 din regiune. În 1952, a refuzat o ofertă prin care i s-a propus să devină preşedinte al Israelului. A publicat, în 1905, Teoria Relativităţii Restrânse, completată în 1915 cu Teoria Relativităţii Generalizate, în care a afirmat că timpul accelerează sau încetineşte în funcţie de viteza de deplasare a unui obiect în spaţiu, relativ la poziţia unui alt obiect. Teoria Relativităţii a lui Einstein se află la originea a numeroase romane science-fiction, care pun accentul pe distorsiunea timpului şi a spaţiului. Albert Einstein a fost recompensat în 1921 cu premiul Nobel pentru Fizică.

Taguri articol


12