ALBEŞTI - Un cartier întreg riscă să rămînă fără curent electric

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ALBEŞTI - Un cartier întreg riscă să rămînă fără curent electric

Administrație 21 Ianuarie 2008 / 00:00 729 accesări

Locuitorii din aprox. 70 de case din comuna Albeşti riscă să rămînă fără energie electrică, în condiţiile în care Enel Electrica ameninţă că va întrerupe furnizarea din cauza restanţelor foarte mari înregistrate de consumatori. Situaţia din Albeşti este complicată şi trenează de peste 15 ani. Astfel, înainte de 1990, s-a început construirea unui cartier nou în comună, care, la vremea respectivă, era format doar din cîteva case. Dorind să se mute în noile locuinţe, oamenii au solicitat şi avizul RENEL (societate preluată în prezent de Enel Electrica Dobrogea), care, neavînd în zona respectivă reţea de furnizare a energiei electrice, a refuzat să facă acest lucru. Întrucît nu se puteau muta în case nealimentate cu energie electrică, cu sau fără avizul principalului furnizor de energie electrică de la acea vreme, locuitorii noului cartier au vorbit cu reprezentanţii IAS-ului din apropiere - racordat legal la energie electrică. În urma „negocierilor”, proprietarii celor cîteva case s-au racordat, pe blat, la transformatorul cu pricina. Înţelegerea verbală dintre şeful IAS-ului şi locatari îi obliga pe aceştia din urmă să îşi plătească consumul, mai exact atît cît le impunea conducerea IAS să achite, după o evaluare „la ochi”. Beneficiarii bunăvoinţei directorului IAS au acceptat propunerea, întrucît nu au găsit o altă soluţie.

10 de familii plăteau cît 70 de consumatori

În 1991, după lichidarea IAS, firma lichidatoare a vîndut complexul, cu tot cu transformator, deşi utilajul energetic nu avea cum să fie vîndut, în conformitate cu legislaţia în vigoare, întrucît, la acea vreme, astfel de obiective trebuiau să rămînă în proprietatea statului sau a firmei furnizoare de energie electrică. Un nou set de negocieri cu firma cumpărătoare şi, de data aceasta, şi cu reprezentanţii RENEL, a făcut ca locatarii din zona neelectrificată oficial să aibă în continuare curent electric în case. În urma noii înţelegeri, locuitorii celor cîteva case plăteau în continuare ceea ce consumau, chiar şi eventualele pierderi, atît timp cît aveau energie electrică. Situaţia s-a schimbat însă în ultimii ani, pentru că în acest cartier s-au construit case noi, care, de asemenea, s-au racordat la transformatorul cu pricina. Unii dintre noii proprietari din zonă nici nu i-au anunţat pe ceilalţi consumatori şi nici pe reprezentanţii Electrica. Bineînţeles, nu-şi plăteau nici consumul de energie. În timp, cartierul a ajuns să aibă aprox. 70 de locuinţe, însă numai cele 10 familii care au bătut palma cu firma care a preluat IAS-ul plătesc întregul consum. Pentru că facturile au ajuns să fie prea mari, cele 10 familii au refuzat să mai achite facturile. Urmarea? Enel a propus oprirea furnizării energiei electrice pînă cînd îşi va recupera datoriile.

Primăria speră să găsească soluţii

Pentru a nu se ajunge în situaţia în care un cartier întreg să fie lipsit de electricitate, primarul comunei Albeşti, Marian Gîscan, a declarat că va purta discuţii cu reprezentanţii Enel pentru ca energia electrică să fie furnizată în continuare, pînă în primăvară, cînd se va rezolva problema alimentării “legale“ a întregii zone. Primarul a mai spus că a alocat trei miliarde de lei vechi din bugetul local pentru amenajarea liniei de joasă tensiune. “Am apelat la Consiliul Judeţean Constanţa să ne pună în legătură cu un proiectant care să ne ajute la proiectul care vizează electrificarea zonei. Sperăm ca, în primăvara acestui an, să rezolvăm problema acestor case. Le voi solicita reprezentanţilor Enel să nu oprească furnizarea energiei electrice pînă cînd vom rezolva definitiv această problemă“, a declarat Marian Gîscan. La rîndul lor, reprezentanţii Enel au spus că pe lista investiţiilor efectuate în 2006 s-a aflat şi un post de transformare de medie tensiune pentru alimentarea acestei zone, urmînd ca Primăria Albeşti să realizeze reţeaua de distribuţie de joasă tensiune.



12