ALBUM DOBROGEAN, la Liceul „George Călinescu”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ALBUM DOBROGEAN, la Liceul „George Călinescu”

Educație 23 Noiembrie 2018 / 19:25 1331 accesări

Săptămâna aceasta, la Liceul Teoretic „George Călinescu”, s-a desfășurat activitatea instructiv-educativă ALBUM DOBROGEAN – 140 de ani de la revenirea Dobrogei la spaţiul românesc/100 de ani de România Mare/2000 de ani de latinitate, având ca obiective promovarea istoriei naţionale şi locale, dezvoltarea la elevi a sentimentului de apartenenţă la istoria neamului şi a mândriei de a fi dobrogean şi român în acelaşi timp, dar și formarea de valori şi atitudini cu caracter civic.

Cadrele didactice organizatoare, prof. Bulacu Iulia, prof. Crăciun Eugenia, prof. Bugan Loredana, prof. Vasile Mihăilă, prof. Derviş Emel, prof. Andreea Manole, prof. Ene Bogdan, prof. Dominte Paul, au propus mai multe momente inedite printre care se numără: expoziție fotografică, defilare-port popular, dans tradițional turcesc, prezentare costume militare, chestionar-Dobrogea, pământ al toleranței-aplicat pe un eșantion de 90 de elevi de la clasele a VII-a, a VIII-a, a IX-a, a XII-a. Astfel, elevii liceului au prezentat şi susţinut materialele pregătite și au participat la discuţii libere. Evenimentul s-a bucurat de prezența prof.dr. Dominte Paul-preşedintele ASOCIAȚIEI PACES, dr. Lavinia Dumitraşcu - muzeograf MINAC și dr. Costin Scurtu – directorul Muzeului Militar Naţional Filiala Constanţa, în calitate de invitați de onoare.

De asemenea, a avut loc lansarea unei cărți a profesorului de limba și literatura română Moțoi Laura, intitulată „Primul Război Mondial în romanul românesc interbelic”. Apariția cărții, poate fi considerată un omagiu adus Centenarului Marii Uniri, după cum a precizat însăși autoarea. „Primul Război Mondial a marcat destinul țării noastre, iar la sfârșitul acestuia Romania s-a întregit ca entitate națională, cuprinzându-i pe toți cei care gândeau, vorbeau și simțeau românește. Am încercat să subliniez preocupările artistice ale scriitorilor români de a aborda tema războiului de pe o poziție pacifistă, evidențiind implicațiile de ordin sufletesc, moral și social pe care le dezvoltă dramatica încleștare de forțe. Lucrarea se dorește a fi un semnal de alarmă asupra consecințelor nefaste ale folosirii forței armate asupra psihologiei maselor populare, fiind, în același timp, un elogiu adus soldaților români, morți la datorie pecâmpul de luptă, pentru unitate și identitate națională“, a spus profesorul Laura Moțoi.



12