Alcool şi tutun „en detail” la duty-free

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Guvernul vrea bani cu orice preţ

Alcool şi tutun „en detail” la duty-free

Justiție 20 Mai 2010 / 00:00 703 accesări

Guvernul a mai scos un as din mânecă. După ce a pierdut procesul intentat de operatorii economici, Guvernul recidivează şi anunţă că va introduce - din nou - limite cantitative la produsele de tutun şi alcool care pot fi vândute unei singure persoane prin magazinele duty-free, cu scopul de a reduce evaziunea fiscală şi a creşte veniturile bugetare obţinute din comercializarea mărfurilor. Astfel, cantităţile maxime vândute unei singure persoane prin duty-free vor fi limitate la două pachete ţigarete/călător/zi, 100 bucăţi ţigări (cu o greutate maximă de 3 grame/bucată), 20 bucăţi ţigări de foi şi 250 grame tutun de fumat. Cantităţile maxime de băuturi care pot fi vândute vor fi limitate la 1 litru băuturi spirtoase, 20 litri vinuri şi băuturi fermentate, 25 litri bere şi 2 litri produse intermediare. Legislaţia în vigoare stabileşte că mărfurile duty-free sunt comercializate în \"cantităţi uzuale\" comerţului cu amănuntul, destinate consumului individual sau familial\", fără să fie clar limitate. Aparatele de marcat electronice fiscale din dotarea magazinelor duty-free şi duty-free diplomatice vor fi conectate online la un server din cadrul biroului/punctului vamal în a cărui rază de competenţă se află magazinul, dar cheltuielile aferente realizării acestui sistem de monitorizare vor fi suportate de fiecare operator economic autorizat.

Comparativ, în Ungaria este permisă achiziţionarea ţigărilor în regim duty-free în limita maximă de 40 bucăţi/persoană, în timp ce în Austria limitele pentru produse duty-free sunt fixate la 100 ţigarete, 200 ţigări, 50 ţigări foi, 2 litri băuturi alcoolice, 2 litri vin nespumos.

Proiectul majorează semnificativ taxa de autorizare a magazinelor duty free, stabilind că pentru fiecare an de funcţionare a magazinelor duty-free se percepe o taxă anuală de 100.000 euro pentru fiecare magazin.

Conform OU 104/2002, mărfurile provenite din import care se vând în valută, în regim duty-free, prin magazinele autorizate situate în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat terestre, navale şi în aeroporturi internaţionale sunt scutite de la plata taxelor vamale. Acelaşi regim este aplicat mărfurilor vândute la bordul aeronavelor care efectuează curse în trafic extern de pasageri, precum şi mărfurilor distribuite în mod gratuit pasagerilor şi membrilor echipajului acestor aeronave. Deoarece sunt plasate în regim de antrepozit de TVA, bunurile comercializate prin magazinele duty-free beneficiază de scutirea specială de TVA şi accize. La 1 ianuarie 2007, data aderării României la UE, magazinele duty-free din punctele de trecere a frontierei de stat terestre cu state intracomunitare şi-au încetat activitatea, continuând să funcţioneze cele aflate la graniţa cu statele noncomunitare.



12