Dr. Loti Popescu, şeful Biroului de programe de sănătate şi educaţie pentru sănătate, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, totodată master european în promovarea sănătăţii şi educaţie pentru sănătate, explică rolul cafelei şi alcoolului în organism şi cum influenţează ele colesterolul. Există unele studii care arată că doze mici de băuturi alcoolice (1-2 pahare mici la bărbaţi şi un pahar la femei) şi în special vinul roşu, ar creşte HDL colesterolul (colesterolul bun). „Atenţie! Există persoane cu boli de inimă la care medicul interzice cu desăvârşire consumul de alcool şi această indicaţie trebuie respectată strict”, spune medicul. Pe de altă parte, consumul crescut de alcool are multiple riscuri: alcoolism, accidente vasculare cerebrale, boli hepatice grave, cancer, suicid. În ceea ce priveşte consumul de cafea, există date care spun despre cafeaua decofeinizată că ar creşte colesterolul rău (LDL colesterolul), probabil din cauza tipului diferit de cafea care se foloseşte pentru cafeaua decofeinizată, cafea cu aromă mai puternică. “Dacă sunteţi consumator de cafea, folosiţi cafeaua naturală (nu mai mult de 1-2 cafele/zi). Întotdeauna va depinde şi de afecţiunile ascociate pe care le aveţi”, spune dr. Loti Popescu.