Alcoolul poate reduce riscul de cancer renal

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alcoolul poate reduce riscul de cancer renal

Monden 27 August 2007 / 00:00 588 accesări

Consumul de alcool poate reduce riscul de cancer renal. Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Stockholm au dorit să studieze asocierea dintre diferite tipuri de băuturi alcoolice, concentraţia de alcool a acestora şi riscul de cancer renal. La studiu au participat 855 de pacienţi cu cancer renal şi 1.204 persoane care nu sufereau de cancer. Cercetătorii au avut în vedere băuturi cu diferite concentraţii de alcool: 2,8% pentru bere, 9,9% pentru vin roşu şi 32% pentru lichiorurile tari.

Specialiştii au descoperit că persoanele care consumau lunar o cantitate de 620 de grame de etanol prezentau cu 40% mai puţine riscuri de a dezvolta o astfel de maladie faţă de cei care nu consumau deloc alcool. Persoanele care consumau săptămînal mai mult de două pahare de vin roşu (200 de mililitri) au prezentat cu 40% mai puţine probabilităţi de a se îmbolnăvi de cancer renal în comparaţie cu cei care nu au consumat deloc alcool şi aceleaşi tendinţe s-au remarcat şi în rîndul celor care consumau săptămînal mai mult de două pahare de vin alb sau de bere tare (400 de mililitri).

Cercetătorii cred că vinul şi berea pot contribui la reducerea riscurilor de dezvoltare a unui cancer renal, datorită fenolilor, substanţe antioxidante şi cu proprietăţi antimutagene, conţinuţi de aceste băuturi. Totuşi, alcoolul în sine este responsabil pentru reducerea riscurilor şi nu un anumit tip de băutură alcoolică, spun specialiştii.

Taguri articol


12