DESTABILIZARE Nici bine n-a început noua sesiune parlamentară că senatorii și deputații din PNL și PDL deja sunt puși pe treabă. Doar că, în loc să vină cu inițiative legislative utile, ei nu fac decât să continue lupta pentru destabilizarea politică a țării. După cum era de așteptat, parlamentarii ACL au început demersurile pentru inițierea unei moțiuni de cenzură, pe care au anunțat că o pregătesc împotriva Guvernului Ponta. Aceliștii n-au putut găsi o temă care să stea în picioare, așa că s-au gândit să atace Ordonanța de Urgență care aprobă migrația politică a aleșilor locali. Cei de la ACL consideră că, prin acest act normativ, se urmărește fraudarea alegerilor din toamnă. Ceea ce, probabil, nu-și amintesc peneliștii și pedeliștii este faptul că o ordonanță asemănătoare au adoptat și ei în 2006, pe vremea când erau uniți sub umbrela Alianței DA. Atunci, au atras de partea lor peste 400 de aleși. Interesant este că moțiunea penelisto-pedelistă este susținută și de pemepiști, poate cei mai mari beneficiari, în condițiile în care mulți aleși PDL abia așteaptă să migreze spre pseudo-partidul lui Băsescu.
MOTIVE PENIBILE Revenind la motivele invocate de aceliști pentru a demonstra validitatea moțiunii, observăm că ei nu pot găsi decât justificări penibile. Plecând de la simplul fapt că ordonanța cu pricina nu a fost încă publicată, liderii din ACL au dezvoltat o întreagă telenovelă. Ei susțin că, până va fi publicată varianta finală a ordonanței, se mai pot face modificări ascunse. „Avem suspiciuni că Guvernul folosește acest răgaz pentru a face anumite demersuri ascunse”, spun cei de la ACL, la unison. De momentul publicării ordonanței depinde și stabilirea datei la care va fi depusă moțiunea. „Să vedem prima dată în „Monitorul Oficial“ forma finală și o să stabilim calendarul”, a spus prezidențiabilul Alianței, Klaus Iohannis. Oricum, este limpede că aceliștii sunt porniți să apeleze la toate mijloacele posibile, inclusiv la organizarea din umbră a protestelor. Nu de alta, dar prea bine s-a potrivit momentul în care au anunțat moțiunea de cenzură cu revolta a 200 de oameni nemulțumiți de ordonanța guvernamentală.
DOAR O AFIRMAȚIE În altă ordine de idei, parlamentarii PSD nu se arată deloc impresionați de amenințările venite din partea ACL. Liderul Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a spus că nu se teme de moțiune pentru că, deocamdată, este doar o afirmație. „Să vedem dacă textul are toate elementele unei moţiuni de cenzură. Deocamdată este doar o dorință pe care și-au exprimat-o colegii din opoziţie”, a spus Zgonea. La urma urmei, chiar dacă parlamentarii ACL vor obține semnăturile necesare pentru depunerea moțiunii, probabilitatea ca documentul să fie adoptat este redusă. Asta pentru că, din totalul de 575 de parlamentari, grupurile PNL, PDL și PMP au mai puțin de 200 de senatori și deputați. Conform Constituției, o moțiune de cenzură poate fi inițiată de cel puțin un sfert dintre parlamentari. Dar, ca să fie adoptată, sunt necesare voturile a peste jumătate dintre aleși.