„Alecsandri, contemporanul nostru”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Alecsandri, contemporanul nostru”

Cultură 10 Februarie 2011 / 00:00 368 accesări

De mai bine de un an, actorul Teatrului de Stat, Liviu Manolache, susţine cu sprijinul colegilor săi actori adevărate lecţii de românism în şcolile constănţene, luând ca model două valori ale culturii autohtone: clasicii, dar atât de actualii I. L. Caragiale şi Vasile Alecsandri. Prin mijlocirea actorilor Liviu Manolache şi Liliana Bărăscu, adolescenţii din clasele a VI-a şi a VII-a de la Liceul Teoretic „Ovidius” au descoperit, ieri, o altă ipostază a cunoscutului creator al „Pastelurilor”. Pentru a înţelege mai bine „Cânticele comice” semnate de Alecsandri, impregnate cu satiră, asemenea operei lui Caragiale, Liviu Manolache a oferit în cadrul neobişnuitei „ore de teatru” o adevărată lecţie de cultură şi civilizaţie românească.

„Teatrul muzical se va dezvolta ca formă de spectacol în România datorită lui Alecsandri. Asta nu înseamnă că nu erau, la Bucureşti, mai ales, astfel de spectacole. Caragiale pomeneşte în lucrările lui de comediile franţuzeşti de la Union. La Teatrul Naţional din Iaşi, Alecsandri pune în practică acest stil nou de spectacol românesc aproape 100%. Spun aproape, pentru că muzica tuturor cânticelelor lui Alecsandri a fost scrisă de Flechtenmacher, care era la origine austriac”, a menţionat Liviu Manolache. Bine ancorate în viaţa politică şi socială a vremii, „Cânticele comice” sau monoloagele cu cântec le-au demonstrat adolescenţilor cât de contemporani sunt cu autorul „Horei Unirii”. „Veţi vedea că ce era valabil la 1880 este valabil şi în 2011. De aceea, îmi permit să vă atrag atenţia că Vasile Alecsandri este contemporanul nostru, parafrazând un mare critic de teatru, Jan Kott, care spunea: Shakespeare, contemporanul nostru”, a adăugat Liviu Manolache. Prezentate convingător şi cu aplomb, personajele lui Alecsandri - politicianul „clevetici”, „Mama Angheluşa” şi „Chira Nastasia”, care a vorbit despre „mania pensiilor” - s-au mişcat pe muzica, pe alocuri cu influenţe rock, compusă de Liviu Manolache.

Surpriza „orei de teatru” interactive, în care copiii şi-au putut exprima opinia, a constituit-o prezentarea unui fragment din celebra serie a „Chiriţei”, grobianul personaj al lui Alecsandri fiind interpretat de însuşi Liviu Manolache, plecând de la modelul oferit de unul dintre cei mai mari actori români, Matei Millo. „Aţi descoperit un Alecsandri pe care nu l-aţi cunoscut, omul pe care îl durea faptul că societatea nu funcţiona”, a concluzionat actorul constănţean.

Taguri articol


12