Alegătorii din 21 de state UE şi-au desemnat europarlamentarii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alegătorii din 21 de state UE şi-au desemnat europarlamentarii

Externe 26 Mai 2014 / 00:00 574 accesări

Ieri, alegătorii din 21 de state europene au fost chemaţi la urne, pentru desemnarea a 600 de eurodeputaţi din totalul de 751. Marea Britanie şi Olanda au organizat alegerile joi, Irlanda - vineri, iar Cehia - vineri şi sâmbătă. Cetăţenii din Letonia, Malta şi Slovacia au votat sâmbătă. Primele secţii de votare s-au deschis la ora 7.00, în România, Grecia şi Lituania.

ABSENTEISM ÎN CENTRU ŞI EST Rata de participare la scrutinul europarlamentar a fost foarte scăzută în statele central şi est-europene, cetăţenii, preponderent eurofili, având tendinţa de a considera euroalegerile un eveniment de rang secund, fără mare importanţă în viaţa de zi cu zi, comentează Agenţia France Presse. ”Dacă participarea nu depăşeşte nivelul de 20%, nu va fi o dramă. Însă ar fi rău ca Polonia să fie „lanterna roşie“ la capitolul lipsei de participare la vot”, a declarat, ieri, premierul Poloniei, Donald Tusk. În urmă cu cinci ani, prezenţa la urne în Polonia a fost de 25%. În Europa Centrală, în 2009, absenteismul a fost de 67%, faţă de 48% în Europa de Vest, iar acum, datele ar putea fi asemănătoare, Slovacia deţinând recordul absolut. Conform unor estimări neoficiale publicate de cotidianul ”SME”, doar între 13% şi 15% dintre slovaci au mers la vot sâmbătă, faţă de 19,64% în 2009 şi de 16,97% în 2004. ”Rata scăzută de participare se explică şi prin faptul că tematica UE nu polarizează societatea”, afirmă Martin Slosiarik, analist la Institutul de sondare a opiniei publice Focus, cu sediul în Bratislava. În Letonia, absenteismul a fost de aproape 70%. ”Cetăţenii cehi consideră euroalegerile ca fiind un scrutin de rang secund. Politicile europene sunt percepute ca fiind mai îndepărtate comparativ cu cele naţionale”, explică analistul politic ceh Tomas Lebeda.

ATAC ARMAT LA ATENA Persoane rămase neidentificate au deschis focul, ieri dimineaţă, spre o filială din Atena a Partidului Socialist grec (PASOK), în timpul scrutinului europarlamentar, anunţă surse din cadrul Poliţiei. Incidentul nu s-a soldat cu victime şi face obiectul unei anchete privind un act terorist. Partidul Socialist grec este membru al coaliţiei guvernamentale conduse de premierul conservator Antonis Samaras.

PARLAMENTARE ŞI REGIONALE ÎN PARALEL Aproximativ opt milioane de alegători au fost chemaţi la urne, duminică, în scrutinul parlamentar şi regional din Belgia, marcat de un atac la Muzeul Evreiesc din Bruxelles. Votul este obligatoriu în Belgia, rata de participare urmând să depăşească 90%.

VICTORIE CREŞTIN-DEMOCRATĂ Partidul de centru-dreapta OVP (creştin-democrat) se clasează pe primul loc în scrutinul europarlamentar din Austria, cu 27,9%, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne. Partidul Libertăţii (FPÖ, extremă dreapta) este pe locul al treilea, cu 19,9% din voturi, faţă de 12,7% în 2009. Social-democraţii (SPÖ) au obţinut 23,9%, conform estimărilor realizate de agenţia de ştiri APA. Verzii au obţinut 14,2% la europarlamentare, cu 4% mai mult decât în 2009.



12