Alege cu atenţie pentru sănătatea ta!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alege cu atenţie pentru sănătatea ta!

Social 24 Ianuarie 2009 / 00:00 573 accesări

Studiile de specialitate arată că starea de sănătate depinde exclusiv de produsele alimentare, dar şi de băuturile consumate. Dr. Loti Popescu, master European Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, totodată şi şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa a declarat că, de exemplu, toţi copiii care beau răcoritoare cu aditivi şi coloranţi sînt cu mult mai neastîmpăraţi şi au o capacitate mai redusă de concentrare faţă de ceilalţi. „Primul care a avertizat asupra acestui neajuns a fost un medic pediatru american, Ben Feingold. El a sugerat că o gamă largă de aditivi este responsabilă de starea de hiperactivitate a copiilor. Dr. Feingold recomandă ca aceştia să aibă o dietă lipsită de aditivi pentru a preveni starea de nervozitate”, spune dr. Popescu. Cercetări ulterioare din anii ’80 au demonstrat că unii coloranţi artificiali aflaţi în alimente şi băuturi racoritoare sînt vinovaţi de deficitul de atenţie al copiilor (un defect neurologic, care poate fi caracterizat prin incapacitatea de concentrare, hiperactivitate, abilităţi sociale reduse, temperament dificil etc.). „Reducerea şi eliminarea acestora din consumul zilnic au condus la diminuarea simptomelor deficitului de atenţie. Unul dintre aditivii cu o existenţă controversată este E 102, denumit şi tartrazina - foarte nociv pentru sănătate. Determină deficienţe în vitamina B6 şi zinc, ba, mai grav, consumul frecvent poate duce la apariţia tumorilor”, explică medicul şef. Alte efecte secundare sînt reacţiile de intoleranţă întîlnite la aproximativ zece oameni din 1.000: edeme ale buzelor, rinite, urticarie, declanşează crize de astm bronşic, chiar şoc anafilactic. Mai mult, persoanele cu afecţiuni ale bilei vor avea probleme după consumul dulciurilor ce conţin tartrazină, deoarece se elimină preponderent prin acest organ. Persoanele alergice la aspirina sînt alergice şi la tartrazină. „Consumul produselor care conţin tartrazină determină deficienţe în vitamina B6 şi zinc, ceea ce declanşează probleme mai ales femeilor. S-a constatat că vitamina B6 este implicată în metabolismul progesteronului, care la rîndul său are un rol în procesarea excesului de estrogen. În acest fel, femeile cu probleme hormonale (hipersecreţii de estrogeni) pot să dezvolte, în timp, diferite tipuri de tumori (fibroame etc.)”, spune medicul. Totodată, în prezent încă se studiază influenţa tartrazinei în infertilitate. Alţi cercetători susţin că aceşti coloranţi alimentari sînt extrem de nocivi şi pentru copiii care suferă de autism. Aceştia au, în organism, un nivel mai scăzut de acizi graşi Omega 3, ceea ce permite acestor aditivi sintetici să intre mai uşor în celulele corpului, mai ales ale creierului. „Astfel, apar mult mai uşor stările de hiperactivitate la cei mici. Aceeaşi situaţie se poate regăsi şi la copiii care nu suferă de autism, dar au şi ei, din diferite motive, un nivel scăzut al acizilor graşi Omega 3 în organism. În realitate, alimentele au rămas aceleaşi, produse ale unor combinate chimice, cu apă şi zahar”, completează dr. Loti Popescu. Medicul şef a mai explicat că sucurile carbogazoase rămîn cele mai toxice băuturi răcoritoare, cu cele mai dăunătoare efecte pentru organismul uman. O sticlă de astfel de băutură răcoritoare conţine, pe lîngă apă şi zahăr, dioxid de carbon, suc concentrat de lămîie, dar şi, paradoxal, arome de cola şi lămîie, acidifianţi precum acidul fosforic alimentar, acidul citric, citrat de sodiu, conservantul benzoat de sodiu şi nelipsita cofeină. Medicul spune că unele E-uri colorează, altele conservă, altele dau gust, stabilizează aroma, în vreme ce altele dau volum şi consistenţă mîncării. „Avînd la dispoziţie o paletă de 20 de E-uri care colorează, unui suc i se poate da orice culoare imaginabilă, dar şi un grad mai mare de toxicitate. Băuturile răcoritoare, chiar şi cele care se vor naturale, produse alimentare de toate tipurile conţin zeci de aditivi sintetici omniprezenţi în aceste produse de larg consum”, declară dr. Loti Popescu. Ea este de părere că depinde foarte mult cum sînt consumate aceste produse şi că, în general, ele nu sînt toxice, dar pot avea efecte dăunătoare dacă sînt consumate zilnic, în cantităţi mari. „Substanţele chimice dau dependenţă celor care le consumă, în special copiilor”, a conchis medicul.

Taguri articol


12