SCRUTIN La scrutinul de duminică, pentru alegerea celor 32 de europarlamentari care vor reprezenta România în Parlamentul European (PE), sunt aşteptaţi la vot 18.285.509 de alegători, care vor avea la dispoziţie 18.317 secţii de votare, dintre care 190 se află în străinătate. La nivelul judeţului Constanţa, numărul electorilor cu drept de vot este de 631.132, iar pentru ei au fost organizate 551 secţii de votare, dintre care 209 doar în municipiu. Pentru scrutinul de duminică, Guvernul a tipărit aproximativ 20 de milioane de buletine de vot, 18 milioane de timbre autocolante cu menţiunea „Votat” şi a comandat peste 93.000 de ştampile cu aceeaşi menţiune. În judeţul Constanţa au fost aduse 693.200 de buletine de vot, 628.900 de timbre autocolante cu menţiunea „Votat” şi 2.755 de ştampile cu aceeaşi menţiune. Legea stabileşte că pot să aleagă europarlamentarii români alegătorii resortisanţi, respectiv orice cetăţean al României, cu domiciliul sau reşedinţa în ţară ori în străinătate, dar şi alegătorii comunitari, adică orice cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene, altul decât România, care are dreptul de a alege în România pentru PE, având domiciliul sau reşedinţa în România. Potrivit legii electorale, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European cetăţenii români care au vârsta de 18 ani împliniţi până în ziua alegerilor, inclusiv. Pentru alegerile europarlamentare, 15 formaţiuni politice au propus liste de candidaţi, pe listele de vot figurând şi opt candidaţi independenţi. Procesul de votare începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00. Este important de ştiut că, dacă la ora 21.00 vă aflaţi în secţia de vot, dar nu aţi apucat să vă exprimaţi opţiunea, aveţi dreptul să o faceţi, chiar dacă programul oficial s-a încheiat. Totodată, amintim că pe buletinul de vot nu puteţi pune ştampila decât pe una dintre căsuţe, fie pe lista unui partid, fie pe un candidat independent. În cazul în care ştampilaţi mai multe căsuţe de vot, buletinul este invalidat.
CÂND ŞI CUM SE VOTEAZĂ În afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de candidaţi şi de observatori, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în spaţiul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare. Sunt interzise intrarea în cabina de vot cu dispozitive care pot capta imagini, fotografierea sau filmarea buletinelor de vot în interiorul cabinei ori părăsirea secţiei de votare cu buletine de vot. Pe de altă parte, neştiinţa de carte nu constituie motiv pentru ca alegătorul să intre însoţit de o altă persoană în cabina de vot. Totodată, nu pot fi instalate echipamente de înregistrare audio şi video în interiorul secţiilor de votare. În cazul suspendării votării, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare are obligaţia de a anunţa imediat biroul electoral de circumscripţie, telefonic sau prin alte mijloace. De asemenea, în ziua votării, între orele 7.00 şi 21.00, sunt interzise comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare. Alegătorii pot vota la secţia unde sunt înscrişi pe lista electorală permanentă sau pe lista electorală suplimentară. Electorii care, în ziua votării, se află în altă localitate decât cea de domiciliu îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, fiind înscrişi de către preşedintele secţiei în listele electorale suplimentare.
SUNT INTERZISE INTRAREA ÎN CABINA DE VOT CU DISPOZITIVE CARE POT CAPTA IMAGINI, FOTOGRAFIEREA SAU FILMAREA BULETINELOR DE VOT ÎN INTERIORUL CABINEI ORI PĂRĂSIREA SECŢIEI DE VOTARE CU BULETINE DE VOT
Tot în listele electorale suplimentare vor fi înscrişi şi membrii biroului electoral al secţiei de votare şi persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii, care votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea. Alegătorii care se vor afla în străinătate vor vota la orice secţie organizată în străinătate şi sunt înscrişi în listele electorale suplimentare. În acestea vor fi trecuţi, de asemenea, alegătorii care îşi vor exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, precum şi cei care se prezintă la vot şi fac dovada, cu actul de identitate, că domiciliază în raza teritorială a secţiei de votare respective, însă au fost omişi din lista electorală permanentă. Pentru vot este nevoie de un act de identitate valabil - buletin, carte de indentitate sau paşaport. Atenţie: nu este utilă cartea de alegător, pentru că nu se foloseşte la acest scrutin.
PE, ÎN CIFRE Parlamentul European, singura instituţie comunitară ai cărei membri sunt aleşi prin vot, dispune de mecanisme complexe. Interesant este că, până acum, România a avut 33 de eurodeputaţi, dar în viitoarea legislatură numărul se va reduce cu un europarlamentar. De altfel, întregul PE va cunoaşte o scădere a numărului de aleşi, de la 766 de eurodeputaţi la 751. În afara deputaţilor, Parlamentul va mai dispune de aproximativ 6.000 de angajaţi, cărora li se adaugă 1.500 de asistenţi parlamentari. Numărul de parlamentari trimişi de fiecare stat membru variază în funcţie de demografie. Astfel, ţara cu cel mai mare număr de deputaţi, 96, este Germania, iar ţările cu cel mai mic număr, şase, sunt Luxemburg, Malta şi Cipru. Franţa alege 74 de deputaţi. Alegerile au loc pe liste în toate cele 28 de state membre ale UE. De menţionat este şi faptul că salariul lunar al eurodeputaţilor va fi de aproximativ 7.500 de euro, la care se adaugă alţi aproape 20.000 de euro pentru secretariat şi asistenţi.