“Alegerea lui Barack Obama poate îndepărta spectrul unui al treilea război mondial”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

“Alegerea lui Barack Obama poate îndepărta spectrul unui al treilea război mondial”

Externe 31 Octombrie 2008 / 00:00 630 accesări

Directorul Institutului de Relaţii Internaţionale şi Strategice (IRIS), Pascal Boniface, este de părere că alegerea candidatului democrat Barack Obama la Casa Albă poate îndepărta spectrul unui al treilea război mondial. Întrebat dacă implicarea forţelor multinaţionale în diverse zone de conflict reprezintă un risc, Boniface a declarat că totul va depinde de ce vor face guvernele şi popoarele. “Alegerea lui Obama ar putea fi un element important. El nu va putea să rezolve toate problemele, nici să transforme lumea într-un loc unde domină pacea şi armonia, dar poate să plaseze SUA pe o direcţie bună şi să contribuie la dezordinea şi nedreptăţile deja existente”, a explicat el. Rezolvarea problemei nucleare iraniene depinde de asemenea de cine va fi ales preşedinte al SUA, a menţionat Boniface. “Nu putem accepta nici proliferarea nucleară în Iran, nici un război pentru a împiedica acest lucru. Trebuie găsită, deci, o soluţie politică. În acest sens, Barack Obama pare a fi un preşedinte american mult mai capabil pentru a demara un dialog cu Iranul. Dacă va fi ales McCain, care pare atras de soluţiile prin aplicarea forţei, ne putem teme de o repetare mult mai gravă a scenariului pe care l-am văzut în Irak”, a apreciat el. Întrebat dacă victoria lui Barack Obama este asigurată sau dacă o răsturnare a situaţiei este posibilă, Pascal Boniface a răspuns că “jocurile nu sînt încă făcute, dar numai un eveniment extraordinar precum un atentat asupra SUA ar putea răsturna situaţia. Avantajul lui Obama este suficient de mare pentru a fi ireversibil cu cîteva zile înainte de alegeri”.

Fostul preşedinte american Bill Clinton l-a lăudat, miercuri seară, pe candidatul democrat la Casa Albă, menţionînd că el reprezintă viitorul Statelor Unite, în cadrul primei lor apariţii într-un miting comun, în apropiere de Orlando (Florida). “Dacă trebuie să alegeţi persoana care poate cel mai bine să ne scoată din impas, cred că este clar că următorul preşedinte trebuie să fie Barack Obama şi el va fi numai cu susţinerea voastră”, a declarat soţul lui Hillary Clinton, învinsă de Obama în alegerile primare democrate. Bill Clinton a apreciat modul în care candidatul democrat a abordat criza finaciară, amintind că Barack Obama a apelat la serviciile unor persoane care au fost consilierii săi în perioada cînd a fost preşedinte. “Aşa procedează un preşedinte în timp de criză: ceea ce este bun pentru America”, a adăugat Clinton, denunţînd atacurile lansate de echipa candidatului republican John McCain, care l-a calificat pe Obama drept “socialist”. “Ceea ce propune senatorul Obama este un plan care porneşte de la bază pentru a ajunge pînă la vîrf. Noi, democraţii, am produs mai mulţi milionari şi miliardari decît ei”, a adăugat fostul preşedinte Bill Clinton.

Între timp, însă, americanii consideră că sînt cheltuiţi prea mulţi bani în campania electorală şi susţin că ar trebui menţinut sistemul public de finanţare. Majoritatea americanilor sprijină limitarea bugetului pe care un candidat îl poate cheltui în campanie. Potrivit unui sondaj USA Today/Gallup, americanii sprijină sistemul public de finanţare a campaniilor prezidenţiale, iar o treime susţine că actualul sistem bazat pe voluntariat ar trebui să fie obligatoriu. Circa 70% dintre americani consideră că prea mulţi bani au fost cheltuiţi pentru campania din anul acesta, respectiv 2,4 miliarde de dolari, potrivit Center for Responsive Politics. În schimb, 24% dintre respondenţi nu consideră suma prea mare. SUA ar trebui să menţină sistemul bazat pe voluntariat, consideră 40% dintre respondenţi, iar 19% dintre americani susţin că sistemul public de finanţare ar trebui eliminat. Totuşi, Barack Obama nu a fost afectat din punct de vedere politic pentru că a optat să nu accepte bani de la sistemul public de finanţare, fiind primul candidat al unui partid important care adoptă această variantă.



12