Alegerea lui Obama, mai bună pentru economia mondială

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alegerea lui Obama, mai bună pentru economia mondială

Externe 18 August 2012 / 00:00 466 accesări

Peste 42% dintre directorii executivi de companii din lume sunt de părere că economia globală o va duce mai bine, dacă actualul preşedinte american va câştiga viitorul scrutin pentru Casa Albă, potrivit unui sondaj de opinie realizat de ”Financial Times”. Democratul Obama a fost preferat de 42,7% dintre cei 1.700 de respondenţi, comparativ cu 20,5% care l-au indicat pe rivalul acestuia, republicanul Mitt Romney, restul nearătând nicio preferinţă. Rezultatul a fost însă diferit în SUA, unde o uşoară majoritate dintre respondenţi consideră că alegerea lui Romney ar fi mai bună pentru afacerea lor. Barack Obama păstrează un avans de şapte puncte faţă de Mitt Romney în intenţiile de vot ale alegătorilor înregistraţi, în pofida pesimismului în creştere al americanilor cu privire la viitor, indică un sondaj Reuters/Ipsos întreprins săptămâna trecută. Sondajul FT a fost realizat înainte ca Mitt Romney să anunţe, la sfârşitul săptămânii trecute, alegerea lui Paul Ryan, congresman de Wisconsin, ca vicepreşedinte, în caz de victorie, o decizie care ar putea schimba dramatic dezbaterea electorală între două viziuni opuse de guvernare în privinţa cheltuielilor şi a datoriei publice. Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos de luni, desemnarea lui Ryan nu a dat un impuls imediat şanselor lui Romney în cursa pentru Casa Albă.

DREPTURI LIMITATE Guvernatoarea statului Arizona, Jan Brewer, a restrâns, vineri, drepturile imigranţilor ilegali, în aceeaşi zi intrând în vigoare un nou program naţional de asistenţă în vederea intrării în legalitate a tinerilor imigranţi. Republicana Jan Brewer a promulgat legea care îi împiedică pe tinerii fără acte cuprinşi în acest program să îşi ia permisul de muncă. Arizona este unul dintre statele cunoscute pentru legile foarte stricte împotriva imigraţiei, unde controalele de facto au fost autorizate de SUA în iunie. Această măsură a fost adoptată în aceeaşi zi în care o altă lege, federală, a extins drepturile a sute de mii de tineri imigranţi ilegali. Anunţată în iunie, de preşedintele Obama, această nouă lege permite imigranţilor cu vârste între 15 şi 30 de ani, sosiţi ilegal pe teritoriul american, înainte de a împlini 16 ani, cu studii şi diplome şi care nu au antecedente judiciare, să obţină permis de muncă de doi ani. Dar în Arizona, unde noua măsură a lui Obama vizează 80.000 de tineri, aceştia nu vor putea obţine permis de muncă, întrucât nu au reşedinţă legală în ţară. Această măsură a fost adoptată în special din motive financiare. Ea a fost criticată de Uniunea americană pentru libertăţi civile (ACLU), care a acuzat-o pe Jan Brewer că deturnează legea federală şi interpretează într-o manieră inadecvată legea statului. O treime din cei 6,6 milioane de locuitori ai statului Arizona nu sunt născuţi în SUA şi circa 460.000 nu au acte.

TOTUL PENTRU ARME Majoritatea americanilor, în special populaţia albă, ţin încă la dreptul constituţional de a purta arme, arată un sondaj publicat săptămâna aceasta, în lumina atacurilor recente din Colorado şi Wisconsin. Peste două treimi (68%) dintre americani cred că acest drept constituţional este la fel de important ca acelea care asigură libertatea de expresie şi libertatea presei, conform unui sondaj al Institutului de cercetare asupra religiei (PRRI) publicat miercuri. Populaţia albă susţine acest drept în proporţie de 75%, faţă de 56% din restul populaţiei. Însă o mare parte dintre aceştia cred că nu ar trebui să fie autorizat portul armelor într-un lăcaş de cult (76%), o clădire guvernamentală (73%) sau o universitate (77%). Opiniile variază în funcţie de convingerile religioase sau politice. Astfel, o treime (32%) dintre protestanţii albi evangelici, 27% dintre protestanţi, 18% dintre neafiliaţi şi 14% dintre catolici sunt în favoarea dreptului de a purta armă într-o biserică. Cei care sunt cei mai favorabili acestei poziţii sunt persoanele care se declară apropiate mişcării conservatoare Tea Party (55%), republicanii (38%) urmaţi de independenţi (17%) şi democraţi (9%).

Trei americani din zece - de trei ori mai mulţi democraţi ca republicani - cred că un control mai strict este măsura cea mai importantă ce poate preveni aceste atacuri armate, unul din cinci (22%) preferă o mai bună depistare a bolilor mintale în timp ce 19% au încredere în Dumnezeu şi morală. Însă 11% - de trei ori mai mulţi susţinători ai Tea Party decât alte grupuri - cred că acordarea permisiunii de port armă pentru mai mulţi cetăţeni este cea mai bună măsură de a combate atacurile armate. Sondajul a fost realizat între 8 şi 12 august, pe un eşantion de 1.006 adulţi, cu o marjă de eroare de plus-minus 3,5%.



12