Alegeri anticipate în Macedonia: vechiul premier va forma noul guvern

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alegeri anticipate în Macedonia: vechiul premier va forma noul guvern

Externe 09 Ianuarie 2017 / 15:35 477 accesări
Fostul premier, Nikola Gruevski, liderul veteran al formațiunii conservatoare VMRO-DPMNE

Fostul premier, Nikola Gruevski, liderul veteran al formațiunii conservatoare VMRO-DPMNE

Președintele macedonean, Gjorge Ivanov, a anunțat luni că îi va cere lui Nikola Gruevski, liderul veteran al formațiunii conservatoare VMRO-DPMNE (dreapta naționalistă), să formeze noul guvern în urma alegerilor legislative din decembrie anul trecut, informează Reuters. Nikola Gruevski, în vârstă de 46 de ani și care a mai fost premier timp de aproape 10 ani, între august 2006 și ianuarie 2016, va avea la dispoziție 20 de zile pentru a-și forma un cabinet care să primească girul parlamentului.

VMRO-DPMNE a obținut 51 din cele 120 de locuri în parlament la alegerile anticipate din 11 decembrie, iar social-democrații rivali din SDSM au obținut 49 de locuri. Pentru a forma guvernul, Gruevski va fi nevoit să-și găsească un partener de coaliție între partidele care-i reprezintă pe etnicii albanezi din țară. Un număr semnificativ de alegători de etnie albaneză s-au orientat către social-democrați, pentru prima dată după conflictul interetnic din 2001. Totuși, factorul etnic pare să fi jucat un rol mult mai limitat în votul din decembrie, ceea ce reduce pericolul de noi fricțiuni naționaliste, apreciază Reuters. Albanezii reprezintă circa o treime din populația de 2,1 milioane a fostei republici iugoslave.

Partidul albanez DUI, care a mai participat la coaliții în guvernele Gruevski, a obținut 10 locuri în parlament, doar jumătate din cât a obținut la alegerile precedente. Noua formațiune albaneză Besa, anti-establishment, a obținut cinci locuri, Partidul democratic al albanezilor două, iar Alianța pentru albanezi trei.

Criza ce a determinat organizarea scrutinului anticipat din decembrie a început în 2015, când Zoran Zaev (SDSM) a făcut publice interceptările ilegale a mii de macedoneni, comandate, potrivit lui, de rivalul său. Conținutul lor dezvăluia fapte de corupție în mai multe sfere înalte ale puterii și administrației.



12