Adversarii republicani ai preşedintelui american, Barack Obama, au câştigat, marţi, majoritatea în Camera Reprezentanţilor, în timp ce aliaţii democraţi ai acestuia au reuşit să păstreze controlul Senatului. Primele rezultate anunţate marţi seara au confirmat previziunile sondajelor, respectiv o înfrângere dură pentru democraţi, având ca principală cauză situaţia economică dificilă şi rata şomajului foarte ridicată. Opoziţia a înregistrat o victorie istorică, obţinând cel puţin 60 de locuri în Camera Reprezentanţilor, potrivit primelor estimări, cu mult peste cele 39 de mandate de care aveau nevoie pentru a câştiga majoritatea. Republicanii, care s-au opus constant programului de reforme al preşedintelui Obama, în ultimii doi ani, îl vor constrânge pe acesta să lase deoparte planurile privind energia şi schimbările climatice, imigraţia, sănătatea sau educaţia. Fără un compromis cu republicanii, aceste subiecte vor fi sugrumate din faşă în Congres. ”Sperăm că preşedintele Obama va respecta de acum voinţa poporului, va modifica politica şi va face schimbările pe care americanii le cer”, a declarat republicanul John Boehner, care va fi ales la conducerea majorităţii Camerei Reprezentanţilor. Boehner îi va succeda democratei Nancy Pelosi, principalul agent al programului legislativ al preşedintelui Obama, care a ocupat acest post timp de patru ani. Casa Albă a reacţionat, afirmând că ”Obama vrea să găsească un teren de înţelegere cu liderii republicani, fiind nerăbdător să lucreze cu ei”.
În Senat, republicanii ar fi trebuit să obţină zece mandate pentru a câştiga majoritatea de la democraţi, dar acest obiectiv nu a fost atins din cauza victoriilor decisive înregistrate de democraţi în West Virginia, California şi mai ales în Nevada, unde liderul majorităţii din Senat, Harry Reid, şi-a păstrat mandatul, foarte disputat, până în ultimul moment, de candidata mişcării Tea Party, Sharron Angle. Scrutinul dovedeşte totuşi o orientare către dreapta a electoratului, mai ales în rândul Partidului Republican, unde cel puţin doi candidaţi din rândul mişcării ultraconservatoare Tea Party ar urma să intre în Senat. În noua sa componenţă, Senatul nu va avea niciun membru afroamerican. Democraţii au înregistrat o înfrângere simbolică chiar în Illinois, unde au pierdut fostul loc de senator al lui Barack Obama. În California, democraţii au obţinut totuşi o consolare importantă, prin victoria lui Jerry Brown, ales în funcţia de guvernator în locul republicanului Arnold Schwarzenegger. Într-un alt referendum foarte aşteptat, californienii au respins legalizarea canabisului cu 57% din voturi împotrivă.
Considerat pierdut, fără program şi fără lider, în urmă cu doi ani, la alegerea lui Obama la preşedinţia SUA, Partidul Republican îşi sporeşte capacitatea de influenţare a politicii americane. În consecinţă, republicanii vor să prelungească măsura reducerii impozitelor pentru toţi americanii, inclusiv pentru cei mai bogaţi dintre ei, măsură care expiră la sfârşitul anului. Barack Obama este în favoarea reintroducerii unor niveluri de impozitare mai ridicate pentru americanii care câştigă peste 200.000 de dolari pe an, cu scopul de a reduce datoria publică. Republicanii sunt favorabili tratatelor şi acordurilor ce permit o circulaţie mai liberă a bunurilor. Ei ar urma să accelereze procesul de ratificare a acordurilor de liber schimb cu Coreea de Sud, Columbia şi Panama. Dimpotrivă, numeroşi democraţi se opun schimburilor comerciale nerestricţionate şi acuză China de practici neloiale, care duc la pierderea unor locuri de muncă în SUA.
În pofida înfrângerii partidului său, unii analişti consideră că victoria obţinută de republicani îl va plasa pe Barack Obama într-o poziţie favorabilă pentru o eventuală realegere în 2012. El se va putea folosi de republicanii aleşi în Congres, pentru a-şi justifica posibilele nerealizări. Republicanii nu îşi ascund intenţia de a demonta proiectul major al mandatului lui Obama, reforma sistemului sanitar. Ei se opun mai ales unei dispoziţii a legii care îi obligă pe toţi americanii să aibă o asigurare de sănătate. De asemenea, republicanii se luptă pentru a evita aprobarea unor măsuri vizând reglementarea situaţiei unui număr de 12 milioane de imigranţi aflaţi ilegal pe teritoriul SUA. Progresele înregistrate de republicani în Congresul american vor periclita procesul de ratificare a tratatului de dezarmare nucleară semnat de Obama şi omologul său rus, Dmitri Medvedev, în aprilie. De asemenea, republicanii se opun vehement proiectului lui Obama de a adopta o lege destinată reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.