Alegeri cu focuri de armă în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alegeri cu focuri de armă în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei

Externe 02 Iunie 2008 / 00:00 513 accesări

O persoană a fost ucisă şi nouă au fost rănite duminică, în două incidente care s-au produs la Skopje şi într-un sat din apropierea capitalei macedonene, în ziua alegerilor legislative anticipate, a anunţat un purtător de cuvînt al poliţiei.

“O patrulă a poliţiei a fost vizată de focuri de armă în timp ce intervenea la Aracinovo, la apelul Comisiei Electorale Locale. Poliţia a ripostat şi a descoperit ulterior trei răniţi, dintre care unul grav, care a fost transportat la spital la Skopje, unde a murit”, a declarat purtătorul de cuvînt al poliţiei, Ivo Kotevski. “Nouă persoane au fost arestate după acest incident”, a precizat el, adăugînd că incidentul de la Aracinovo a fost provocat de activişti ai Uniunii Democratice pentru Integrare (DUI), partid albanez de opoziţie. Însă, un oficial local din formaţiunea albaneză Uniunea Democratică pentru Integrare (DUI), Shefik Duraku, a contrazis versiunea poliţiei, spunînd că se afla în convoiul care transporta, dintr-un sat în altul, urne şi alte materiale necesare scrutinului. Convoiul a fost oprit de poliţişti îmbrăcaţi civil, aflaţi în şase maşini. “Au oprit convoiul nostru şi au tras focuri în aer, s-a produs haos, noi am ieşit din maşini şi am încercat să fugim”, a declarat oficialul. Al doilea incident grav s-a produs într-un cartier majoritar albanez al capitalei, Cair, în apropierea unei secţii de vot, unde simpatizanţii unor partide rivale au deschis focul unii împotriva celorlalţi, rănind cinci persoane dintre cele care aşteptau să voteze, a mai spus purtătorul de cuvînt al poliţiei. Forţele de ordine au intervenit şi i-au urmărit pe cei responsabili. “Cu ocazia acestei operaţiuni, au avut loc noi schimburi de focuri şi două persoane au fost rănite, dintre care una grav”, a spus M. Kotevski. După incident, la Aracinovo votul a fost întrerupt din motive de securitate.

Un fost lider al gherilei etnice albaneze din FYROM a fost arestat în legătură cu incidentele violente care au marcat scrutinul legislativ de duminică. Agim Krasniqi a fost unul dintre comandanţii Armatei Naţionale Albaneze, în rebeliunea din 2001 şi a rămas liderul activ al unui grup armat, după soluţionarea conflictului cu mediere occidentală. Rebeliunea separatistă albaneză din 2001 a durat şapte luni şi a fost pe punctul de a se transforma într-un război civil. În urma acordurilor de la Ohrid, încheiate în acelaşi an, albanezii au primit drepturi mai consistente. În alegerile precedente, Krasniqi a candidat din partea Partidului Democratic al Albanezilor (DPA), unul dintre cele două partide mari care îşi dispută voturile etnicilor albanezi. DPA a făcut parte din coaliţia de guvernare care a condus Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, pînă în prezent, alături de partidul conservator al premierului Nikola Gruevski.

Macedonenii au votat, duminică, pentru alegerile legislative anticipate, după o campanie marcată de incidente violente, în special între simpatizanţii celor două partide principale albaneze rivale. Incidentele, cele mai grave de la sfîrşitul rebeliunii etnicilor albanezi din 2001, vor afecta Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM), care doreşte să demonstreze că democraţia sa este suficient de matură pentru a începe negocierile pentru aderarea la UE, anul acesta. Violenţele amintesc de conflictul din 2001, care a fost pe punctul de a se transforma într-un război civil, evitat de Occident graţie perspectivei de integrare în structurile euro-atlantice. Măsurile de securitate fuseseră consolidate după incidentele violente care s-au produs în timpul campaniei electorale, în vestul ţării, unde albanezii sînt majoritari. Ei reprezintă circa 25% din cei două milioane de locuitori ai ţării. Mai multe sedii ale Uniunii Democratice pentru Integrare (DUI), partid albanez aflat în opoziţie, au fost atacate şi vandalizate. La jumătatea lunii mai, preşedintele DUI, Ali Ahmeti, unul dintre fondatorii gherilei albaneze în FYROM, a fost atacat. Partidul Democratic Albanez (DPA), aflat în coaliţia de guvernare, deşi avusese un scor mai slab decît DUI, a sugerat că atacul a fost simulat chiar de DUI. Ambele partide speră ca în urma algerilor de duminică să fie cooptate în viitoarea coaliţie guvernamentală. DUI devansează DPA în sondaje.

Cu o zi înainte de scrutin, preşedintele Branko Crvenkovski a lansat un apel la calm, încurajînd, în acelaşi timp, alegătorii să meargă în număr mare la urne. Occidentul este îngrijorat de o eventuală instabilitate în Balcani, atît de curînd după proclamarea independenţei Kosovo, cu atît mai mult cu cît membrii NATO nu au reuşit să se pună de acord pentru a invita FYROM să adere la summit-ul NATO de la Bucureşti, din cauza opoziţiei Greciei.



12