Alegeri cu rezultat imprevizibil, în Serbia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alegeri cu rezultat imprevizibil, în Serbia

Externe 22 Ianuarie 2007 / 00:00 605 accesări

Secţiile de votare s-au deschis duminică la ora locală 7.00 în Serbia pentru scrutinul legislativ ce intervine înainte de stabilirea statutului final al Kosovo, provincie sîrbă administrată de Naţiunile Unite. Circa 6,6 milioane de alegători au fost chemaţi la urne pentru a desemna 250 de parlamentari din cei 3.799 de candidaţi din partea a 20 de formaţiuni politice sau coaliţii. Cetăţenii sîrbi au avut de ales între formaţiunile democrate proeuropene şi ultranaţionaliştii eurosceptici. Secţiile de votare au fost deschise pînă la ora locală 20.00.

Potrivit ultimelor sondaje, Partidul Democrat al preşedintelui reformator Boris Tadic şi Partidul Radical, ultranaţionalist, se află în frunte cu 28 - 30% din intenţiile de vot fiecare, devansînd Partidul Democrat al Serbiei al premierului Vojislav Kostunica, creditat cu 17%. Alte partide mai mici de orientare democratică sînt la limita pragului electoral de 5% şi aşteptau cu emoţii rezultatele finale. Minorităţile naţionale ar putea juca un rol-cheie în formarea noului Guvern al Serbiei.

Rezultatul alegerilor din Serbia nu a fost niciodată atît de puţin previzibil şi orice fel de surpriză este posibilă. Potrivit aceloraşi sondaje, niciunul dintre partide nu este în măsură să obţină un număr suficient de voturi pentru a forma singur viitorul Guvern şi sînt de aşteptat negocieri dificile între Boris Tadic şi Vojislav Kostunica în vederea formării viitorului Executiv. Numeroşi alegători au ales absenţa de la urne pentru a-şi exprima decepţia pentru faptul că la şase ani de la răsturnarea regimului Slobodan Milosevic, Serbia se află mult în urma vecinilor săi din cauza situaţiei economice precare la care s-a ajuns din cauza embargo-ului impus în timpul războiului din fosta Iugoslavie.

Scrutinul este crucial pentru viitorul european al Serbiei, după ce autorităţile de la Bruxelles au suspendat, în mai 2006, negocierile de aderare a oficialilor de la Belgrad la Uniunea Europeană pentru a sancţiona incapacitatea de a-l aresta pe generalul fugar Ratko Mladic, fostul şef militar al sîrbilor din Bosnia, inculpat de justiţia internaţională pentru genocid şi crime de război. La mai puţin de o săptămînă după acest scrutin, pe data de 26 ianuarie, emisarul Naţiunilor Unite Martti Ahtisaari urmează să îşi prezinte propunerile cu privire la noul statut al provinciei Kosovo, a cărui populaţie majoritar albaneză reclamă independenţa, variantă pe care autorităţile de la Belgrad o resping.

Taguri articol
PD


12