Aproape 17 milioane de afgani au fost chemaţi joi să îşi aleagă preşedintele şi reprezentanţii consiliilor provinciale. Acesta este al treilea scrutin de la căderea talibanilor, la sfîrşitul anului 2001, după alegerile prezidenţiale din 2004 şi cele legislative şi provinciale din 2005. Alegătorii au avut de ales între 41 de candidaţi la preşedinţie şi 3.196 de pretendenţi la 420 de mandate în cele 34 de consilii provinciale, Parlamente locale responsabile să creeze o legătură între Guvernul de la Kabul şi populaţie. Adus la putere la sfîrşitul lui 2001, cu sprijinul SUA, apoi ales în 2004, preşedintele în exerciţiu, Hamid Karzai, este considerat favorit în scrutinul prezidenţial, dar ar putea fi nevoit, conform analiştilor, să intre în al doilea tur, cu fostul său ministru al Afacerilor Externe, Abdullah Abdullah.
Rebelii au iniţiat un atac, joi, în oraşul Baghlan din nordul Afganistanului, iar luptele intense împiedicau desfăşurarea votului, a anunţat poliţia. Cel puţin 22 de rebeli islamişti şi un ofiţer de poliţie au fost ucişi joi, în orăşelul din nordul ţării. Potrivit unui purtător de cuvînt al forţelor de securitate, şeful poliţiei oraşului a fost ucis iar confruntările continuau, la mai puţin de două ore de ora prevăzută pentru închiderea votului. Baghlan Markzai este un orăşel situat pe o şosea importantă dintre Pul-i-Khumri (capitala provinciei) şi provincia Kunduz. Regiunea este majoritar locuită de paştuni, deşi restul provinciei este dominată de tadjici. Cu excepţia atacului de la Baglan, votul nu a fost perturbat, deşi mai multe atacuri lipsite de gravitate s-au produs în diverse locuri din ţară. Insurgenţii islamişti au ameninţat că vor ataca secţiile de vot, denunţînd ”o escrocherie orchestrată de SUA”.
Washingtonul a condus, la sfîrşitul anului 2001, o coaliţie care i-a îndepărtat pe talibani de la putere şi furnizează două treimi dintre cei 100.000 de soldaţi străini desfăşuraţi în ţară. Într-un stat distrus de peste 30 de ani de război şi cu tradiţii nedemocratice, posibila cumpărare a voturilor, manipulările listelor electorale şi diverse presiuni ameninţă credibilitatea scrutinului. Dar numeroşi afgani, întrebaţi de AFP, consideră alegerile, semn al unei oarecare stabilizări politice, drept un progres democratic. Birourile de vot din cadrul alegerilor prezidenţiale afgane s-au închis la ora 16.00 (14.30, ora României). Nu s-au semnalat incidente majore, nivelul violenţelor fiind mai scăzut decît se aşteptau autorităţile, avînd în vedere ameninţările anterioare ale talibanilor.
Preşedintele în exerciţiu, Hamid Karzai, i-a felicitat, joi, pe afgani pentru înfruntarea ameninţărilor şi violenţelor din partea talibanilor, pentru a merge să voteze în cadrul alegerilor prezidenţiale şi provinciale. ”Poporul afgan a îndrăznit să înfrunte rachete, bombe şi intimidări, pentru a veni să voteze. Vom afla curînd care va fi rata de participare. Dar au ieşit la vot şi acest lucru este magnific”, a declarat Karzai. El a apreciat, de asemenea, că o rată slabă a participării la vot, nivelul acesteia nu era cunoscut încă, joi după-amiază, nu ar pune în pericol legitimitatea acestor alegeri.
Majoritatea americanilor consideră că războiul din Afganistan este inutil
Peste 50% dintre americani sînt de părere că războiul din Afganistan este inutil şi se opun suplimentării trupelor în acest teatru de operaţiuni, pentru a lupta împotriva insurgenţilor islamişti, arată un sondaj dat publicităţii miercuri. Întrebaţi dacă acest război merită să fie purtat, 51% dintre americani au răspuns negativ, faţă de 47% care au spus da, potrivit studiului realizat pentru Washington Post şi ABC News, pe un eşantion de 1.001 adulţi. Sondajul are o marjă de eroare de plus, minus 3%. În luna iulie, majoritatea americanilor considerau că războiul din Afganistan este necesar. Numai 24% dintre persoanele chestionate sînt de părere că ar trebui desfăşuraţi mai mulţi soldaţi în Afganistan, în timp ce 27% cred că numărul lor este suficient, iar 45% că ar trebui redus, faţă de 29% în ianuarie. Studiul, realizat în perioada 13-17 august, arată că americanii se îndoiesc de faptul că alegerile prezidenţiale şi provinciale de joi vor duce la o guvernare eficientă. Numai 31% dintre persoane chestionate sînt încrezătoare că după scrutin va fi format un guvern capabil să conducă eficient ţara, faţă de 64% care cred contrariul. Însă, majoritatea americanilor aprobă modul în care preşedintele Barack Obama gestionează conflictul, faţă de 33% care îl dezaprobă. În schimb, părerile sînt împărţite în privinţa unei victorii a SUA - 42% cred că sînt în curs să cîştige războiul, faţă de 36% care cred contrariul. Circa 62.000 de soldaţi americani sînt desfăşuraţi în Afganistan, iar numărul lor ar urma să atingă 68.000 pînă la sfîrşitul anului, cînd ar urma să ajungă şi cei 21.000 de militari suplimentari promişi de Obama în primăvară.
Trei militari americani din cadrul NATO au fost ucişi miercuri, în sudul Afganistanului, în atacuri ale rebelilor islamişti, a anunţat NATO. Cei trei militari au fost omorîţi în două atacuri, dintre care unul cu o armă uşoară, a precizat Forţa internaţională a NATO din Afganistan (ISAF) într-un comunicat. Armata americană a confirmat că cele trei victime sînt de naţionalitate americană. Peste 50 de militari străini au fost ucişi de la începutul lunii august, în cadrul operaţiunilor militare internaţionale din Afganistan. Pierderile au sporit în această vară în rîndul trupelor străine, pe măsură ce acestea au intensificat operaţiunile de securizare a zonelor instabile, în special în sud, odată cu apropierea alegerilor. NATO şi-a suspendat, joi, operaţiunile ofensive, pentru a se axa pe securitatea alegătorilor şi a secţiilor de votare. Violenţele din Afganistan au atins, în această vară, un nivel fără precedent de cînd talibanii au fost înlăturaţi de la putere, la sfîrşitul anului 2001. În luna iulie, forţele internaţionale au pierdut 76 de militari, un bilanţ record din 2001.