Alegeri în Transnistria şi în Găgăuzia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alegeri în Transnistria şi în Găgăuzia

Externe 13 Decembrie 2010 / 00:00 506 accesări

La două săptămâni după alegerile parlamentare din R. Moldova, alte două scrutine s-au desfăşurat ieri. Este vorba despre alegerile başcanului (guvernatorului) regiunii autonome Gagauz Yeri din sudul ţării şi alegeri legislative în Transnistria, în est.

Circa 110.000 alegători din Găgăuzia erau aşteptaţi la urne să aleagă unul dintre cei trei candidaţi la funcţia de başcan. Această funcţie este cea mai importantă în autonomia găgăuză şi de care depind foarte mult relaţiile dintre Comrat şi puterea de la Chişinău. În plus, başcanul Găgăuziei este şi membru al Guvernului de la Chişinău. Toţi cei trei candidaţi care participă la alegeri au şanse aproximativ egale şi este de aşteptat că peste două săptămâni va avea loc al doilea tur de scrutin. Primul candidat este Mihail Formuzal, de 51 ani, fost primar de Ciadâr Lunga, al doilea oraş ca importanţă din regiune, a fost ales başcan cu prilejul alegerilor din 2006, în urma unei campanii electorale dificile şi în pofida piedicilor puse de către fosta guvernare comunistă, care a susţinut un alt candidat. Mihail Formuzal este susţinut de organizaţia Găgăuzia Unită, care are o influenţă mare în regiune. Este considerat a fi cel mai moderat candidat dintre cei trei, cel puţin în relaţiile cu actuala conducere de la Chişinău, deşi, chiar şi el, optează pentru asigurarea unei autonomii mai largi. Nicolai Dudoglo, de 44 ani, este primar de Comrat, capitala regiunii din 2004. A candidat pentru funcţia de başcan şi în 2006, dar a fost învins în turul doi. Este cunoscut şi ca liderul grupului de iniţiativă ce intenţionează organizarea unui referendum pentru a introduce limba rusă ca limbă de stat în R. Moldova, iniţiativă susţinută de marea majoritate a populaţiei din regiune şi care, probabil, îi va aduce atuuri în campania electorală. Este susţinut şi susţine indirect Partidul Social Democrat din Moldova. Irina Vlah, de 36 ani, este deputat în Parlamentul R.Moldova din 2005. Este susţinută în campanie de către Partidul Comuniştilor, formaţiune care a obţinut 60% din voturile populaţiei din regiune la ultimele alegeri parlamentare din 28 noiembrie. Iar susţinerea comuniştilor îi va aduce şi o parte importantă dintre voturi.

Unitatea Teritorial Administrativă Gagauz Yeri (Găgăuzia) are statut de autonomie în cadrul R. Moldova. Este situată în sudul ţării, cu o populaţie de circa 155.000 persoane (4-5% din totalul populaţiei ţării), dintre care peste 80% găgăuzi (populaţie ortodoxă, de origine turcă). Găgăuzia are propriul Guvern (Comitetul Executiv) şi Parlament (Adunarea Populară). În regiune se vorbesc trei limbi oficiale, în primul rând rusa, găgăuza şi mai puţin româna. Mai multe cercuri influente din regiune încearcă permanent să obţină o autonomie mai mare faţă de Guvernul de la Chişinău.

Cei aproximativ 400.000 de alegători din Transnistria sunt chemaţi să aleagă deputaţii din aşa-numitul Soviet Suprem (Legislativul) al autoproclamatei republici. În cursa electorală sunt înscrişi 123 de concurenţi, ce vor lupta pentru 43 de mandate. Autorităţile separatiste au acreditat şi observatori internaţionali, în special din Osetia de Sud şi Abhazia, chiar dacă scrutinul nu este recunoscut oficial. Partidul premierului rus Vladimir Putin, Rusia Unită, a trimis observatori la alegerile legislative, deşi autorităţile de la Chişinău au făcut apel către organizaţiile internaţionale şi către alte state să ignore scrutinul, deoarece este neconstituţional.

Victor Osipov, vicepremierul de la Chişinău responsabil pentru reintegrarea ţării, declară că nu aşteaptă mari schimbări de poziţii din partea Tiraspolului după scrutinul de duminică. Miza acestui scrutin este mare în contextul viitoarelor alegeri prezidenţiale, care se vor desfăşura în 2011, la care unii analişti prognozează ca actualul lider, Igor Smirnov, să fie înlocuit, vehiculându-se numele lui Evgheni Şevciuk, fost preşedinte al Sovietului Suprem şi influent om de afaceri, care a demisionat în 2009 în urma unor neînţelegeri cu Smirnov. Evgheni Şevciuk este privit ca o persoană care ar putea da o altă turnură negocierilor în privinţa reglementării conflictului transnistrean, care în prezent nu au niciun rezultat.



12