Ucraina, una dintre cele mai mari ţări europene, cu 47 de milioane de locuitori, şi-a ales duminică un nou Parlament, în speranţa stabilizării după crizele politice repetate cu care s-a confruntat. Alegerile anticipate de ieri s-au concentrat în jurul a trei personalităţi ale vieţii politice ucrainene - preşedintele pro-occidental Viktor Iuşcenko, aliata sa, Iulia Timoşenko şi premierul pro-rus, Viktor Ianukovici.
Circa 37 de milioane de alegători au fost aşteptaţi la urne. În cursa electorală au fost înscrise peste 20 de formaţiuni politice, care concurează pentru cele 450 de mandate din Rada (Parlament), însă numai trei partide au asigurate şansele de a depăşi pragul electoral de 3% necesar pentru intrarea în Legislativ. Partidul Regiunilor, al premierului Viktor Ianukovici, este considerat favorit, cu 33 – 37% din intenţiile de vot, urmat de blocul Iulia Timoşenko, cu 16,8 – 23% din intenţii. Coaliţia prezidenţială Ucraina Noastră - Autoapărarea Populară este creditată cu numai 13% din voturi. Iuşcenko riscă să fie pus din nou în faţa unei alegeri dificile. Cum niciunul dintre cele trei partide nu pare a avea şanse să obţină o majoritate în Parlament, el va trebui să aleagă un partener de coaliţie dintre cei doi. Erou al Revoluţiei Portocalii, Iuşcenko a declarat că, în cazul unei victorii în alegeri, singura coaliţie pe care o va forma va fi cea cu blocul Iuliei Timoşenko. Aceasta respinge, la rîndul său, ideea oricărei alianţe cu Ianukovici. Coabitarea dificilă dintre Viktor Ianukovici şi Viktor Iuşcenko, foşti rivali la alegerile prezidenţiale din 2004, s-a soldat cu dizolvarea în aprilie a Parlamentului dominat de forţele pro-ruse. Însă şi relaţiile dintre Iuşcenko şi Iulia Timoşenko, premier în perioada februarie - septembrie 2005, au fost dificile, în principal din cauza rivalităţilor dintre cei doi. O alianţă între Iuşcenko şi Ianukovici nu poate fi exclusă total, putînd fi o soluţie pentru blocarea ambiţiilor Iuliei Timoşenko. În acest caz, însă, politica externă a Ucrainei va fi una de compromis între Europa, NATO şi Rusia. Consiliat de specialişti americani în comunicare, pentru a-şi modifica imaginea de “om al Moscovei”, Ianukovici susţine, ca şi Iuşcenko, aderarea Ucrainei la UE, deoarece acest demers favorizează marile grupuri industriale din Doneţk, regiunea sa natală. Cei doi oameni politici vor să protejeze şi relaţiile cu Rusia, de care depinde aprovizionarea energetică a Ucrainei. Principalul punct de discordie este aderarea la NATO, susţinută de Iuşcenko şi respinsă de Ianukovici.
Dezbaterile privind alegerea ideologică între Occident şi Moscova, care a aprins dispute în timpul Revoluţiei Portocalii, a trecut în plan secundar într-o ţară în care salariul mediu este de mai puţin de 300 de dolari şi unde populaţia a scăzut cu cel puţin cinci milioane de locuitori în ultimii zece ani, în principal din cauza emigrării masive spre Occident şi spre Rusia. Campania electorală s-a concentrat în principal asupra unor teme sociale, cu promisiuni generoase din partea tuturor candidaţilor. Ieri, preşedintele Viktor Iuşcenko le-a cerut alegătorilor să voteze pentru schimbări, după ce şi-a exprimat opţiunea electorală la un birou de vot din Kiev, în timp ce premierul Viktor Ianukovici s-a declarat încrezător în victoria sa. Preşedintele a exclus orice posibilitate de tulburări după vot. El a promis că va recunoaşte victoria oricărei forţe politice, într-un context de alegeri corecte, dar l-a atacat pe Ianukovici şi l-a avertizat cu privire la orice falsificare. La rîndul său, premierul s-a declarat încrezător în victoria sa, dar a avertizat că poate contesta rezultatele votului în cazul unor fraude. El a precizat că ar forma o coaliţie cu “forţe pragmatice”.