Alegeri legislative anticipate în Austria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alegeri legislative anticipate în Austria

Externe 29 Septembrie 2008 / 00:00 450 accesări

Dezmembrarea amplei coaliţii de stînga-dreapta, aflată la putere de aproape doi ani, pe fondul disensiunilor privind reforma fiscală şi liberalizările economice, a declanţat alegeri legislative anticipate, în Austria. Peste şase milioane de alegători austrieci au fost chemaţi la urne. Potrivit noului cod electoral, pentru prima oară în Europa, la alegerile legislative anticipate din Austria au fost aşteptaţi la urne şi tinerii care au împlinit 16 ani. 183.000 de tineri cu vîrsta între 16 şi 17 ani au drept de vot. Votul tînărului electorat nu va putea însă decide soarta scrutinului, avînd în vedere că acesta nu reprezintă decît 3% din numărul total al alegătorilor.

Austria, ţară din Europa Centrală cu o populaţie de peste opt milioane de locuitori şi o suprafaţă de 83.871 kilometri pătraţi, este formată din nouă state federale: Austria Inferioară, Austria Superioară, Burgenland, Carintia, Salzburg, Styria, Tirol, Viena şi Vorarlberg. Parlamentul austriac este format din două camere, Consiliul Naţional şi Consiliul Federal. Consiliul Naţional este format din 183 membri, aleşi de popor prin vot direct pentru o legislatură de cinci ani. Consiliul Federal are 62 de membri, reprezentanţi ai statelor federale. Numărul lor depinde de numărul locuitorilor fiecărui stat federal, dar fiecare din state are cel puţin trei reprezentanţi. Perioada mandatului lor variază între 5 sau 6 ani. Menirea Consiliului Federal este de a reprezenta interesele landurilor federale la nivelul federaţiei. În Consiliul Federal conduce ca număr de membri tot Partidul Social-Democrat Austriac, cu 28 de mandate, urmat de Partidul Popular Austriac, cu 26 de membri, la care se adaugă opt demnitari independenţi. Austria este membru al ONU din 1955. La 1 ianuarie 1995 a devenit stat membru al UE.

Potrivit sondajelor, democrat-creştinii şi social-democraţii ar urma să fie, din nou, pe primele locuri, dar avînd cel mai slab scor istoric de după război, sub 30%. Eşecul Guvernului de amplă coaliţie, susţinut de Partidul Social-Democrat Austriac şi Partidul Popular Austriac, a provocat dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor legislative anticipate. Social-democraţii, luaţi prin surprindere, au acceptat propunerea de alegeri anticipate, dar i-au acuzat pe conservatori de eşecul coaliţiei guvernamentale. Extrema dreaptă austriacă va înregistra aproape sigur un progres pe fondul inflaţiei galopante, în timp ce liderii celor două partide ale acestei mişcări, foşti aliaţi, Joerg Haider şi Heinz-Christian Strache, au desfăşurat o luptă acerbă. Cei doi oameni politici s-au acuzat reciproc de plagiat, Partidul Libertăţii şi Alianţa pentru Viitorul Austriei desfăşurînd ambele o campanie în favoarea unor legi mai restrictive în privinţa imigraţiei, a luptei împotriva inflaţiei şi a şomajului.



12