Alegeri legislative cruciale în Georgia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alegeri legislative cruciale în Georgia

Externe 02 Octombrie 2012 / 00:00 295 accesări

Aproximativ 3,6 milioane de alegători georgieni au fost convocaţi la urne, ieri, pentru alegerile legislative în care formaţiunea preşedintelui Mihail Saakaşvili se confruntă cu o coaliţie de opoziţie condusă de miliardarul Bidzina Ivanişvili. Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 08.00 şi s-au închis la 20.00. Electoratul a fost chemat să aleagă 150 de deputaţi în Parlamentul acestei foste republici sovietice din Caucazul de Sud, într-un scrutin care ar putea fi influenţat de un recent scandal de tortură într-un penitenciar. Publicarea în urmă cu două săptămâni a unor înregistrări video cu scene de tortură asupra deţinuţilor într-o închisoare din Tbilisi a declanşat ample manifestaţii de protest în ţară şi a suscitat condamnări din partea comunităţii internaţionale, punând partidul de guvernământ, considerat pro-occidental, într-o situaţie delicată. Campania electorală a fost marcată de provocări şi agresivitate, au semnalat observatorii OSCE în această ţară din Caucaz cu 4,5 milioane de locuitori. Coaliţia de opoziţie Visul Georgian, a miliardarului Ivanişvili, îl acuză pe preşedintele Saakaşvili de instalarea unui regim autoritar în Georgia. La rândul său, Saakaşvili susţine că principalul său adversar, dacă va accede la putere, va pune capăt modernizării ţării şi va întoarce ţara în trecutul său marcat de corupţie şi haos.

Legislativele sunt cruciale în măsura în care schimbările operate în Constituţie acordă puteri suplimentare Parlamentului şi premierului şi reduc prerogativele prezidenţiale, începând din 2013, anul în care Saakaşvili îşi încheie cel de-al doilea mandat de preşedinte. Mihail Saakaşvili, considerat un politician pro-occidental, a subliniat importanţa votului într-un mesaj difuzat la televiziunea publică, duminică seara. Mişcarea Naţională Unită, a lui Saakaşvili, a deţinut 119 din cele 150 de locuri în Parlamentul rezultat în urma precedentelor alegeri din 2008. Preşedintele Mihail Saakaşvili a venit la putere în 2004, după o mobilizare paşnica numită Revoluţia Trandafirilor, care l-a răsturnat de la putere pe fostul preşedinte Eduard Şevardnadze, fostul şef al diplomaţiei sovietice.

Ieri seară, rezultatele primelor exit poll-uri anunţau ca învingătoare coaliţia de opoziţie a miliardarului Bidzina Ivanişvili, cu 35 % din voturi, partidul preşedintelui Mihail Saakaşvili fiind cotat cu 30%. Cifrele definitive nu se vor reflecta neapărat în numărul de locuri, din cauza sistemului complex de tip majoritar combinat cu proporţional.



12