Francezii au votat, ieri, în primul tur al alegerilor legislative, în care stânga este favorită, la o lună de la preluarea puterii de către actualul preşedinte socialist, Francois Hollande. Scrutinul s-a deschis la ora locală 08.00 şi s-a închis în marile oraşe la ora 20.00. Circa 46 de milioane de alegători au fost aşteptaţi la urne, pentru a-i alege pe cei 577 de deputaţi din viitoarea Adunare Naţională.
Toate sondajele indică stânga ca mare favorită, dar miza este dacă Partidul Socialist şi aliaţii săi ecologişti vor obţine majoritatea absolută sau vor trebui să se alieze cu stânga radicală. Noul şef al statului, Francois Hollande, a lansat un apel francezilor, să-i ofere ”o largă majoritate, solidă şi coerentă”, pentru a-şi pune în aplicare promisiunile din campania electorală. La rândul său, liderul formaţiunii de dreapta UMP, Jean-Francois Cope, a cerut să fie aleasă din primul tur o majoritate de dreapta în Adunarea Naţională, ”pentru a împiedica ireparabilul, pentru a nu se spulbera ce a fost făcut”. Anchetele de opinie indică acelaşi nivel al intenţiilor de vot, şi anume 31,5-32% pentru socialişti şi diverşi de stânga, 5-5,5% ecologişti, 7,5-8% stânga radicală, 1-1,5% extremă-stânga, iar pentru dreapta, 33,5-35% şi pentru extremă-dreapta 15-16%. Cheia scrutinului o va reprezenta gradul de mobilizare a electoratului, numai 60% dintre alegători fiind aşteptaţi la vot, în timp ce 80% au votat la prezidenţiale. Rata participării va avea, de asemenea, un impact asupra influenţei Frontului Naţional (extremă-dreapta), după scorul obţinut de Marine Le Pen - 17,9% - în primul tur al prezidenţialelor.
Premierul Jean-Marc Ayrault, el însuşi candidat la Nantes, a avertizat că membrii Guvernului care vor fi învinşi în alegeri vor trebui să demisioneze. Însă toţi cei 24 de miniştri candidaţi se prezintă în circumscripţii unde Francois Hollande a obţinut victoria. Cel de-al doilea tur de scrutin al legislativelor se va desfăşura la 17 iunie.