Alegeri legislative în Georgia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alegeri legislative în Georgia

Externe 22 Mai 2008 / 00:00 449 accesări

Georgienii şi-au ales, miercuri, componenţa Parlamentului, un nou test al progreselor democratice realizate de această fostă republică sovietică, în timp ce încearcă să îşi consolideze relaţiile cu Occidentul, pe fondul tensiunilor cu Moscova. Scrutinul este determinant pentru Georgia, dacă vrea să păstreze un sprijin fără ambiguitate din partea occidentalilor în diferendul cu Moscova privind cele două regiuni separatiste Abhazia şi Osetia de Sud. “Dacă aceste alegeri sînt libere şi echitabile, credem că Georgia va avea sprijinul comunităţii euroatlantice”, a declarat adjunctul secretarului de Stat american, Matthew Bryza. “Georgia trece printr-o probă foarte serioasă în Abhazia şi, dacă aşteapă un sprijin internaţional, trebuie să desfăşoare alegeri legislative libere şi corecte”, consideră Tornike Şaraşenidze, un analist de la Tbilisi. Tensiunile dintre Moscova şi Tbilisi s-au agravat înaintea alegerilor, preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, vorbind chiar despre riscul unui război între ţara sa, o mică republică din Caucaz şi fosta putere dominantă din regiune.

SUA şi UE şi-au exprimat îngrijorarea şi dezaprobarea, după ce Moscova a anunţat în aprilie că intenţionează să îşi consolideze legăturile cu cele două regiuni separatiste din Georgia, care şi-au proclamat independenţa după destrămarea URSS, la începutul anilor \'90. Moscova şi-a mărit, de asemenea, contingentul de menţinere a păcii din Abhazia. Lăudată de preşedintele american, George W. Bush, drept una dintre democraţiile din fosta URSS, Georgia a beneficiat de un sprijin puternic al Occidentului după sosirea lui Saakaşvili la putere, în 2004, în urma Revoluţiei Trandafirilor. Tbilisi trebuie însă să îşi refacă reputaţia, după ce s-a confruntat, în noiembrie 2007, cu manifestări violente, foarte dăunătoare imaginii sale. Autorităţile au reprimat violent, atunci, manifestaţiile, înainte de a proclama starea de urgenţă şi de a închide un post de televiziune critic la adresa puterii. Saakaşvili a anunţat, de asemenea, alegeri prezidenţiale anticipate pentru ianuarie 2008, în urma cărora a fost reales, dar care au fost marcate de acuzaţii de fraude, lansate de opoziţie. Partizanii preşedintelui afirmă că legislativele vor fi corecte şi că partidul său, Mişcarea Naţională Unită, va obţine majoritatea absolută a celor 150 de locuri din Parlament. Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (BIDDO) al OSCE, principala organizaţie de monitorizare a alegerilor, a evocat deja numeroase acuzaţii de intimidare, funcţionari care fac campanie ilegal şi abuzuri de mijloacele serviciilor publice.

Ieri, trupele paramilitare din Abhazia au blocat Podul Inguri, singurul punct de trecere legal între republica separatistă şi provincia georgiană Samegrelo, pentru a împiedica populaţia să participe la alegerile legislative din Georgia. Şi circulaţia autobuzelor a fost interzisă. Principala cauză a acestor restricţii a fost intenţia populaţiei din districtul Gali de a participa la alegerile legislative din Georgia. Zeci de localnici s-au adunat în faţa primăriei, protestînd faţă de decizia autorităţilor separatiste. Ulterior, un schimb de focuri a fost auzit timp de 20 de minute pe malul drept al rîului, de-a lungul graniţei administrative cu Abhazia, a anunţat postul georgian de televiziune. Etnicii georgieni care locuiesc în zonă ar fi încercat să treacă podul, pentru a participa la alegeri. Potrivit martorilor oculari, reprezentanţii de facto ai agenţiilor guvernamentale locale au deschis focul asupra civililor. Postul georgian de televiziune a anunţat ulterior că separatiştii ar fi deschis focul asupra a două autobuze care transportau cetăţenii georgieni din zona de conflict pentru a participa la alegerile parlamentare din Georgia. Pasagerii răniţi au fost transportaţi la spitalul dintr-o localitate învecinată.

Pe de altă parte, activiştii opoziţiei şi candidatul partidului de guvernămînt au avut o altercaţie soldată cu rănirea a doi activişti. Paata Kheladze, în vîrstă de 31 de ani, a fost înjunghiat în coapsă şi a fost spitalizat. Medicii au anunţat că starea sa este stabilă, în urma operaţiei. Eka Beselia şi Merab Samadaşvili, candidaţii la alegerile legislative din ambele tabere, au sosit la faţa locului pentru a pune capăt conflictului.



12