Alegeri legislative în Iran

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alegeri legislative în Iran

Externe 05 Martie 2012 / 00:00 441 accesări

Circa 64% din totalul de 48 de milioane de alegători iranieni au mers la urne vineri pentru a-şi alege cei 290 de deputaţi ai noului Parlament, a anunţat ministrul de Interne Mostafa Mohammad Najjar, citând o primă estimare oficială. Ministrul, care s-a exprimat la televiziune, a mulţumit poporului iranian pentru această participare masivă la vot care, potrivit lui, „a dezamăgit încă o dată speranţele inamicilor”. Puterea conservatoare iraniană, aflată în căutarea legitimităţii populare după criza gravă pe carea traversat-o după alegerea contestată a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad în 2009, a anticipat o participare masivă la acest scrutin în pofida boicotului opoziţiei reformatoare. Participarea la alegerile legislative oscilează de obicei între 50 şi 70%, iar la ultimele alegeri din 2008 a fost de 55,4%, potrivit datelor oficiale. Potrivit oficialului iranian, participarea la Teheran, de obicei mai redusă decât în restul ţării, ar urma să se apropie de 48%, în creştere cu peste 15 puncte în raport cu 2008.

Primele rezultate parţiale anunţate nu permit însă anticiparea unui raport de forţe între diferitele facţiuni conservatoare, respectiv între susţinătorii şi adversarii lui Ahmadinejad, care vor domina viitorul Legislativ, Majlis. Ministrul iranian a declarat că 135 dintre cele 290 de mandate au fost deja atribuite, în special în circumscripţii mici, în timp ce numărarea buletinelor continuă în marile oraşe şi ar putea dura până luni. Mulţi dintre aceşti deputaţi sunt figuri noi, care se prezintă drept \"independenţi\" a căror orientare este dificil de anticipat.

Preşedintele Parlamentului în exerciţiu Ali Larijani, unul dintre principalii adversari ai lui Ahmadinejad, a fost ales fără surpriză la Qom, în centrul ţării. Mai mulţi deputaţi în exerciţiu cunoscuţi pentru susţinerea acordată Guvernului au fost învinşi în provincie. Parvin Ahmadinejad, sora preşedinte care s-a prezentat la alegeri pentru prima dată, a fost învinsă la Gharmsar, în nord, oraşul său natal. Conservatorii care i se opun preşedintelui, raliaţi în spatele lui Ali Larijani, au cunoscut şi ei înfrângeri, cum ar fi un veteran al Parlamentului, Ahmad Nategh Nuri, fratele fostului preşedinte al Majlis Ali Akbar Nategh Nuri. Fără surpriză, mai multe personalităţi ale grupului parlamentar reformator au fost învinse, chiar dacă liderul grupului, Mohammad Reza Tabesh, a obţinut un nou mandat. Principalele mişcări reformatoare, care deţineau 60 dintre cele 290 de mandate în Parlament, au decis să boicoteze scrutinul pentru a protesta faţă de represiunea pe care o suportă din 2009. Lupta s-a dat în special între generaţia mai în vârstă, conservatoare, condusă de preşedintele Parlamentului Ali Larijani, şi generaţia mai tânără, apropiată preşedintelui Ahmadinejad.



12