Alegeri legislative în Marea Britanie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alegeri legislative în Marea Britanie

Externe 08 Mai 2015 / 00:00 459 accesări

Peste 45 milioane de britanici au fost chemați la urne, ieri, pentru alegeri legislative extrem de strânse și susceptibile a modela însuși viitorul Regatului Unit, cu o eventuală ieșire din UE și o pierdere a Scoției. Cele 50.000 de birouri de vot din toată țara, dintre care unele instalate în baruri, pe un teren de fotbal și într-o biserică, au fost deschise de la ora locală 7.00 până la 22.00.

Campania a fost febrilă și fără strălucire, dar suspansul este total, țara trebuind să aleagă între conservatorul David Cameron, care vizează un al doilea mandat, și contracandidatul său laburist, Ed Miliband, pentru a conduce Guvernul în următorii cinci ani. Sondajele au prevăzut rezultate atât de strânse încât va trebui, fără îndoială, să se aștepte mai multe zile, poate chiar săptămâni, pentru a se cunoaște învingătorul și componența noului guvern. Dacă conservatorii câștigă alegerile, ei vor organiza un referendum vizând menținerea sau nu a țării în UE, în timp ce victoria anunțată a naționaliștilor scoțieni din SNP în regiunea nordică ar putea să-i încurajeze să revendice organizarea unui nou referendum pentru independență, după cel eșuat în septembrie anul trecut. Ultimele sondaje i-au plasat pe conservatorii de centru-dreapta și pe laburiștii de centru-stânga cam la același nivel ca la începutul anului, adică la o treime din intențiile de vot pentru fiecare, ceea ce nu le va permite să obțină majoritatea absolută de 326 de locuri în Camera Comunelor. Într-un astfel de scenariu, cele două partide principale vor fi constrânse să încheie alianțe cu formațiuni mai mici. Partidul Național Scoțian, care nu avea decât șase deputați între 2010 și 2015, speră ca de această dată să obțină 50 din cele 59 de locuri scoțiene și să aplice astfel o înfrângere laburiștilor. Partenerii de coaliție cel mai puțin controversați rămân deci liberal-democrații. Ei sunt dispuși să facă alianță cu partidul care ar câștiga mai multe locuri în Parlament, oricare ar fi acesta.

Teoretic, negocierile pentru o coaliție ar trebui să fie terminate până în 27 mai, dată la care este prevăzut discursul reginei, care citește deputaților programul de guvernare, urmat de un vot de încredere.



12