Alegeri legislative în Statele Unite

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alegeri legislative în Statele Unite

Externe 08 Noiembrie 2006 / 00:00 611 accesări

Preşedintele George W. Bush va afla dacă mai poate conta pe majoritate republicană în Congres sau, dimpotrivă, va trebui să se confrunte cu adversarii politici în orice decizie. Alegerile legislative din Statele Unite din acest an pot fi considerate un referendum cu privire la Irak, avînd în vedere faptul că prezenţa trupelor americane în acea zonă a reprezentat una dintre cele mai importante teme de campanie. Imigraţia este şi ea una dintre temele sensibile ale alegerilor americane.

Democraţii erau încă favoriţi în cursa pentru Congresul Statelor Unite, cu o zi înainte de scrutin, dar diferenţa dintre aceştia şi republicanii care deţin majoritatea în Congres s-a redus, potrivit unui nou sondaj publicat luni. Mai mult de jumătate dintre alegători, 51%, au declarat că intenţionează să voteze pentru democraţi, în timp ce 44% îi preferă pe republicani, potrivit studiului realizat de "USA-Today" şi Gallup şi publicat cu o zi înainte de alegeri. Opoziţia democrată trebuie să cîştige încă 15 fotolii în Camera Reprezentanţilor şi şase fotolii în Senat, pentru a obţine majoritatea în Congres. Rezultatul cursei pentru obţinerea majorităţii în Senat ar putea fi hotărît în urma unor dueluri strînse din state ca Tennessee, Missouri sau Virginia.

Americanii îi vor alege pe cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor şi o treime din cei 100 de senatori. Americanii sînt chemaţi la urne şi pentru a se pronunţa asupra mai multor iniţiative locale. Dacă în South Dakota consultarea va viza interzicerea avortului, alegătorii din Missouri se vor pronunţa asupra autorizării cercetărilor în materie de celule stern embrionare, iar californienii şi locuitorii statului Washington asupra impozitării societăţilor petroliere în vederea finanţării unui plan privitor la sursele alternative de energie. Chestiunea mariajelor homosexuale va fi supusă la vot din nou în opt state, Colorado şi Nevada se vor pronunţa asupra legalizării marijuanei, iar şase state asupra creşterii taxelor pentru tutun sau interzicerea fumatului în locurile publice. Un referendum din Arizona ar putea cîştiga premiul de popularitate. În cazul în care va fi adoptată, măsura prevede înfiinţarea unei loterii cu un milion de dolari premiu, atribuit unui alegător tras la sorţi la fiecare scrutin. Potrivit lui Daniel Smith, profesor la Universitatea din Florida, măsurile au un dublu efect: a scoate alegătorii la vot şi a face candidaţii să se exprime pe marginea unor subiecte de multe ori controversate.

Votul femeilor poate aduce victoria democraţilor

Victoria democraţilor ar putea fi asigurată de electoratul feminin, majoritar în Statele Unite. După atentatele din 2001, femeile au preferat să voteze partidul condus de Bush pentru că le oferea garanţii mai mari de securitate. Părerea femeilor despre preşedintele Bush s-a deteriorat constant pe fondul nemulţumirii faţă de războiul din Irak. Nemulţumirea femeilor faţă de partidul lui Bush are mare legătură şi cu şirul de scandaluri dezbătute pe larg în mass-media din Statele Unite, de la cazurile de corupţie din administraţie la scandalurile sexuale. Femeile celibatare sînt preocupate de probleme interne, precum sănătatea sau mediul, teme pe care democraţii le-au acoperit mai bine în timpul campaniei electorale. Organizaţia şi-a propus ca în acest an să mobilizeze 20 de milioane de femei celibatare care nu au votat în 2004.

O femeie ar putea conduce Camera Reprezentanţilor

Pentru prima dată în istoria Statelor Unite, Camera Reprezentanţilor ar putea fi condusă de o femeie, în urma alegerilor. Personalitate puternică, democrata Nancy Pelosi ar putea deveni al treilea om în ordinea protocolară a Statelor Unite, în cazul în care democraţii cîştigă alegerile. Devenită lider al democraţilor din Cameră în 2002, Pelosi a obţinut admiraţia colegilor prin capacitatea sa de a strînge fonduri şi de a uni democraţii împotriva adeversarilor. Nancy Pelosi a votat în 2002 împotriva utilizării forţei în Irak şi a afirmat că în cazul în care vor obţine majoritatea, democraţii vor încerca să obţină o retragere treptată a trupelor americane din această ţară, pînă la sfîrşitul anului 2007. La începutul carierei, ea s-a distins luînd poziţie împotriva Chinei după masacrul din Piaţa Tiananmen, iar de atunci nu a iertat niciodată regimul de la Beijing şi a luat întotdeauna apărarea studenţilor chinezi.

Rice va colabora cu ambele partide, în cazul victoriei democraţilor

Secretarul american de Stat şi-a luat angajamentul să colaboreze "în mod echilibrat" cu cele două partide, în cazul în care democraţii cîştigă alegerile legislative parţiale. Condoleezza Rice, unul dintre colaboratorii apropiaţi ai preşedintelui George W. Bush, a fost criticată pentru că şi-a multiplicat intervenţiile la posturile de radio sau de televiziune, în general conservatoare, în ultimele două săptămîni, în timp ce predecesorul său a fost absent.



12