Alegeri legislative în Suedia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Birourile de vot s-au deschis, duminică, în regatul suedez, alegătorii fiind chemaţi la urne pentru a stabili structura viitorului Parlament. Premierul social-democrat Goran Persson, aflat la putere de zece ani, pare a avea dificultăţi în ceea ce priveşte cîştigarea unui al treilea mandat. Potrivit ultimelor sondaje, coaliţia de centru-dreapta, formată din patru partide conduse de Fredrik Reinfeldt, ar putea cîştiga alegerile. Potrivit legislaţiei suedeze, şeful partidului care obţine majoritatea, inclusiv una relativă, este însărcinat cu formarea Guvernului.

Alegeri legislative în Suedia

Externe 18 Septembrie 2006 / 00:00 955 accesări

Parlamentul de la Stockholm are 349 de locuri care sînt acordate conform unui sistem electoral de reprezentare proporţională. Astfel, suedezii aleg un partid politic şi pot, simultan, alege un candidat al unui partid. Autoritatea Electorală calculează rezultatele provizorii în seara de după închiderea urnelor de vot. În actualul Legislativ, ales în anul 2002, social -democraţii reprezintă cea mai mare forţă politică, deţinînd 144 de mandate. Principalele partide prezente în scrutin sînt Partidul Social Democrat, Partidul Ecologist şi Partidul de Stînga, aceste trei formaţiuni alcătuind un bloc de centru-stînga şi Partidul Moderat, Partidul Liberal al Poporului, Partidul de Centru şi Partidul Creştin Democrat, care alcătuiesc o coaliţie de opoziţie.

Pentru a accede în Parlament, un partid trebuie să obţină cel puţin 4% din voturile totale sau 12% din voturi într-o singură circumscripţie. Scrutinul începe în mod obişnuit la ora opt dimineaţa şi se încheie la opt seara. Un total de 6,9 milioane de persoane sînt aşteptate la urne. Rata de participare la vot în Suedia este în mod tradiţional ridicată, în 2002 situîndu-se la 80,1%, iar în 1998 la 81,4%. Există 29 de circumscripţii electorale, iar limita minimă de vîrstă este de 18 ani.

O victorie a dreptei ar însemna un adevărat şoc, întrucît social-democraţii au condus ţara 65 din ultimi 74 de ani. Premierul Goran Persson trebuie să facă faţă unor forţe de dreapta energice, conduse de un foarte tînar candidat. La numai 41 ani, Fredrik Reinfeldt, a reuşit să unească în jurul său cele patru partide de dreapta şi să reformeze coaliţia, apropiind-o de centru. Acesta propune diminuarea impozitelor pentru salariile mici, dar şi reducerea alocaţiei pentru şomajul de lungă durată.

Numeroase partide politice de mici dimensiuni din Suedia au profitat de ultimele zile înaintea alegerilor pentru a se face cunoscute electoratului, abordînd metode dintre cele mai inedite. Actriţa americană Jane Fonda s-a deplasat la Stockholm pentru a sprijini "Iniţiativa Feministă", formaţiune de mici dimensiuni cu şanse reduse de a cîştiga un loc în Parlament. Suedia dispune de un sistem politic foarte stabil şi doar trei noi formaţiuni politice au reuşit să intre în Parlament în ultimele decenii. Un partid ce a găsit un mod ciudat de a se face cunoscut este "Iniţiativa regală". Îmbrăcat în costum de cavaler medieval, un om care s-a identificat drept regele Arthur a declarat că formaţiunea sa doreşte restabilirea puterii Regelui. Totuşi, partidul ineditului rege Arthur nu este înscris oficial pe lista pentru alegeri. Alte partide de mici dimensiuni au abordat metode realiste de a se face cunoscute, adoptând teme specifice. Astfel, partidul Uniunii nordice militează pentru crearea unei uniuni între statele scandinave Suedia, Danemarca şi Norvegia.

Taguri articol


12