Alegătorii din Bosnia sunt așteptați duminică la vot pentru a-și desemna primarii și consilierii municipali într-o atmosferă tensionată, în special între sârbi și bosniacii musulmani, transmite AFP.
În majoritatea celor aproape 140 de localități, listele propuse celor 3,2 milioane de cetățeni cu drept de vot au fost alcătuite pe baze comunitare.
Un oraș din nord-vestul țării, Velika Kladusa (40.000 de locuitori), are șanse foarte mari de a fi condus cu începere de luni de către un criminal de război, Fikret Abdic, 77 de ani, condamnat de justiția croată.
În timpul războiului din perioada 1992-1995, acest bosniac musulman, potentat local și lider militar, s-a coalizat cu sârbii împotriva forțelor bosniace fidele guvernului de la Sarajevo și a proclamat "regiunea autonomă a Bosniei Occidentale". El a fost pus în libertate în 2012 după ce a efectuat două treimi dintr-o pedeapsă de 15 ani de închisoare.
Amintirea războiului va fi, de asemenea, foarte prezentă la Srebrenica, oraș-simbol din estul țării unde candidații sârb și bosniac sunt adversari înverșunați. O victorie a primului, dat favorit, va fi percepută ca un afront de către musulmani, la 21 de ani după masacrul a circa 8.000 de membri ai comunității lor.
Diviziunile intercomunitare sunt de acuzat pentru absența alegerilor la Mostar (sud), oraș împărțit între bosniaci și croați. Principalele formațiuni ale acestora, SDA și HDZ, nu au reușit nici după șase ani să ajungă la un compromis pentru organizarea scrutinului.
Liderii politici ai sârbilor bosniaci ca și ai bosniacilor, Milorad Dodik și Bakir Izetbegovic, au desfășurat campanii agresive, făcând apel la retorica naționalistă.
Scrutinul municipal are loc la o săptămână după referendumul organizat de sârbii bosniaci care au decis să continue sărbătorirea propriei zile naționale, în pofida avertismentelor justiției și a emoției stârnite printre bosniaci.
Acordul de la Dayton, care a pus capăt războiului soldat cu 100.000 de morți, a consacrat divizarea Bosniei în două entități, sârbă și croato-musulmană, legate printr-un slab guvern federal.
La Banja Luka, capitala Republicii Srpska, Milorad Dodik, liderul entității, are o miză uriașă. Candidatul său este amenințat de cel al opoziției sârbe. Partidul lui Dodik conduce acest oraș de 19 ani și o înfrângere i-ar slăbi poziția.
În această țară unde 50% dintre locuitori sunt în imensa majoritate musulmani practicanți a unui islam moderat, pentru prima dată o femei care poartă niqab candidează în alegeri. Indira Sinanovic figurează pe lista unui mic partid și are puține șanse de a fi aleasă consilier municipal la Zavidovici, o comună din centrul țării.
Birourile de vot se deschid la orele 05.00 GMT și se vor închide la 17.00 GMT, iar primele rezultate sunt așteptate în cursul nopții.