Peste 18 milioane de români sunt așteptați duminică la urne pentru a decide cum va arăta Parlamentul în următorii patru ani. 39 de partide și 19 organizații ale minorităților s-au înscris în cursă. PSD are 636 de candidați, cel mai mare număr. Urmează S.O.S. România cu 636 de candidați, PNL, cu 630 de candidați, AUR, cu 621, Forța Dreptei cu 619, UDMR cu 596 de candidați şi USR, cu 589 de candidaţi.
Secțiile de votare din țară se deschid duminică dimineață, la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. Românii din diaspora au la dispoziție pentru a vota două zile, sâmbătă și duminică.
Cum și unde se votează la alegerile parlamentare 2024
Alegătorii primesc un singur buletin de vot, pe care se regăsesc listele de candidați din partea partidelor politice și candidați independenți înscriși în cursă pentru un loc în Parlament.
În România, alegătorii pot vota la secția unde sunt arondați:
- În localitatea de domiciliu, dacă nu au altă reședință sau dacă nu au depus cerere pentru viză de flotant la birourile pentru evidența populației pentru înregistrarea reședinței, pe liste permanente;
- În localitatea de reședință (acolo unde au viza de reședință);
- Pe listele permanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primărie (printr-o solicitare depusă personal sau prin poștă) cu 45 de zile înainte de data alegerilor, pentru înscrierea în Registrul Electoral.
- Pe listele suplimentare, alegătorii cu viză de flotant care nu au depus cererea de înscriere în Registrul Electoral cu adresa de reședință.
- În cazul în care alegătorul are viză de flotant, dar nu s-a înscris în Registrul Electoral, poate vota fie la adresa de domiciliu pe liste permanente, fie unde are reședința, pe liste suplimentare, dar nu în ambele.
- În orice altă secție de votare, în afara localității unde alegătorul are reședința sau domiciliul, pe liste suplimentare, dar doar în cadrul aceluiași județ, care este o circumscripție.
La secțiile de votare organizate în străinătate pot vota doar cetățenii români cu drept de vot, cu domiciliu sau reședința în străinătate.
Pentru a putea afla către ce secție de votare să te îndrepți poți intra pe site-ul Autoritatea Electorală Permanentă, la secțiunea Registrul Electoral.
În secția de votare, alegătorul prezintă întâi un document de identitate. După înregistrarea electronică, primește ștampila cu mențiunea „Votat” și două buletine de vot, unul pentru Camera Deputaților, celălalt pentru Senat. Votul este secret și personal, astfel că în cabina de vot nu pot intra în același timp două persoane. Excepție face situația în care alegătorul, din motive întemeiate, nu poate să voteze singur și are dreptul să cheme în cabină un însoțitor ales de el.
Viitorii parlamentari se aleg din toate partidele care obțin cel puțin 5% din totalul voturilor exprimate. În cazul alianţelor de partide, procentul trebuie să fie mai mare. În cei patru ani de mandat, senatorii și deputații au puteri speciale. În principal adoptă legi, dar aprobă, sau, după caz, demit Guvernul, numesc șefii unor instituții, inclusiv cei ai serviciilor secrete și chiar îl pot suspenda din funcție pe președintele țării.
CE FACE PARLAMENTUL
– elaborează şi aprobă legi constituţionale, organice şi ordinare
– alege sau destituie demnitari şi funcţionari publici
– numeşte șefii unor instituţii, inclusiv servicii secrete
– acordă sau retrage suportul pentru Guvern
– suspendă sau pune sub acuzare Preşedintele