Ieri a început, în Cehia, procesul electoral de două zile în care cetăţenii cu drept de vot sunt aşteptaţi să îşi voteze reprezentanţii în Parlament, dar, foarte probabil, scrutinul legislativ nu va aduce un învingător clar, ceea ce va încurca lucrurile la Praga, dificilele negocieri politice care vor urma ameninţând reformele economice de care ţara are nevoie urgent. Guvernul trebuie să ia măsuri rapid pentru a reduce deficitul bugetar şi trebuie să întreprindă reforme-cheie, mai ales în ceea ce priveşte sistemul pensiilor. Sondajele recente arată că niciuna dintre cele două forţe politice majore ale ţării, conservatorii din Partidul Civic-Democrat (ODS) şi social-democraţii din CSSD (centru-stânga), nu se va apropia de obţinerea unei majorităţi în camera cu 200 de locuri. Partide noi, mai mici, câştigă popularitate în rândul unui electorat dezamăgit de incapacitatea celor două mari formaţiuni politice de a elimina corupţia în obţinerea contractelor de achiziţii publice. Aceste partide mici ar putea căpăta un rol-cheie, de arbitru, în formarea noului guvern. Un sondaj realizat de agenţia Factum Invenio, publicat luni, indica preferinţa electoratului pentru partide de centru-dreapta, ceea ce dă speranţe în formarea unei majorităţi parlamentare de centru-dreapta împreună cu democraţii civici, scrie ”Wall Street Journal”.
Analiştii economici se tem de o repetare a situaţiei de acum patru ani, când s-a înregistrat un blocaj politic şi, practic, nu a putut fi format guvernul în timp util pentru a schiţa bugetul. După alegerile din 2006, a fost nevoie de şapte luni pentru a se ajunge la formarea unui guvern. Dacă guvernul nu va avea schiţa proiectul de buget pe 2011 până la sfârşitul verii, se va merge provizioriu pe bugetul din 2010, ceea ce înseamnă că reducerile de cheltuieli, necesare pentru a reduce deficitul de la aproape 5,5% din PIB, anul acesta, la puţin peste 4% anul viitor, ar putea fi întârziate sau chiar blocate într-un moment în care, pentru prima dată, responsabilitatea fiscală a fost un subiect de campanie. Social-democraţii, care pledează pentru statul-providenţă, se bucură de un uşor avans în sondaje, cu aproape 30% din intenţiile de vot. Partidul a lăsat pe planul al doilea discuţiile despre reforma sistemului pensiilor, care înregistrează pierderi, mizând, în schimb, pe creşterea taxelor şi a cheltuielilor sociale. Civic-democraţii, cu circa 20% din preferinţele electoratului, vor să nu mai fie introduse niciun fel de taxe noi, pledând în schimb pentru reduceri ale cheltuielilor guvernamentale, creşterea tarifelor pentru facilităţile medicale administrate de stat şi micşorarea cheltuielilor sociale.
Cehia este singura ţară din Europa Centrală care nu şi-a privatizat nici măcar parţial sistemul pensiilor, astfel încât segmentul de populaţie cu vârsta aptă de muncă resimte tot mai mult povara facturii pentru rândurile tot mai îngroşate de pensionari. Cum populaţia îmbătrâneşte, iar sistemul actual de pensii înregistează cu fiecare an un deficit tot mai mare, este clar că acest sistem nu se mai poate susţine. Alegătorii mai tineri vor să aibă posibilitatea unor contribuţii mai mici la sistemul de pensii finanţat de stat, preferând, de aceea, introducerea unor fonduri private de pensii, astfel încât, în momentul pensionării, să primească pensii mai mari decât cele fixate de stat. Luna trecută, Curtea Supremă a decis că actualul sistem de pensii finanţat de stat discriminează contribuabilii de vârstă medie sau care obţin venituri mai mari, pentru că pensiile lor vor fi mai mici decât contribuţia pe care o suportă. Restul electoratului se va îndrepta probabil către două partide noi. Este vorba despre TOP 09, un partid care are între 10% şi 14% din intenţiile vot şi care pledează pentru responsabilitate fiscală şi de Partidul Politic al Problemelor Publice (VV), format în 2006, ca o mişcare în Praga, dar care s-a extins până la nivelul unei forţe naţionale, concentrându-se asupra combaterii corupţiei guvernamentale.
După reducerea deficitului şi reforma pensiilor, corupţia a fost cel mai mare subiect al campaniei. Potrivit unor organizaţii neguvernamentale, mita se ridică la 15% din valoarea tuturor contractelor publice acordate de birourile şi agenţiile guvernamentale. În 2009, au fost încredinţate contracte publice în valoare de 29 de miliarde de dolari. Atât TOP 09, cât şi VV sunt de centru, dar sunt mai înclinate către o coaliţie cu dreapta, opunându-se vehement ideii de a se alătura unui guvern care s-ar baza pe sprijinul comuniştilor cehi, consideraţi extrema-stângă în Cehia şi cotaţi cu circa 13% din preferinţele electoratului. Partidul care ar putea înclina balanţa sunt creştin-democraţii, creditaţi cu 5% din sufragii. Acest partid se află la limita intrării în Parlament, dar dacă va reuşi să obţină mandate, a spus, de asemenea, că nu se va alătura unei coaliţii ce ar necesita sprijinul comuniştilor.