Alegeri parlamentare în Croaţia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alegeri parlamentare în Croaţia

Externe 05 Decembrie 2011 / 00:00 283 accesări

Croaţii se duc la urne pentru alegerile parlamentare, partidul conservator HDZ, la putere, pregătindu-se pentru înfrângere din cauza scandalurilor de corupţie şi situaţiei economice proaste. Sondajele sugerează că probabil coaliţia de centru-stânga Kukuriku va obţine suficiente voturi pentru a forma o majoritate în Parlamentul cu 151 de locuri. Liderul opoziţiei Zoran Milanovic a promis măsuri economice şi pregătiri pentru aderarea Croaţiei la UE în 2013. Parlamentul croat a fost dizolvat la 28 octombrie, pe fondul scandalurilor fără precedent privind corupţia. Croaţia este încă monitorizată în sistemul justiţiei şi protejării drepturilor fundamentale.

Probabilii învingători, coaliţia de centru-stânga Kukuriku, s-ar putea să nu fie atât de fericiţi de perspectiva luării puterii de la HDZ după 20 de ani de dominaţie din partea conservatorilor, pentru că victoria înseamnă că vor primi misiunea de a guverna o economie parţial învechită, un stat aproape falimentar şi agenţii care până acum nu au dovedit că pot scădea cheltuielile şi limita împrumuturile. În afară de viitoarea aderare a Croaţiei la UE în 2013, majoritatea aspectelor legate de guvernarea ţării variază de la neplăcut la potenţial periculoase politic. Sondajele preconizează 38% din voturi pentru Kukuriku, de două ori mai multe decât pentru HDZ. Asta ar fi o palmă dată HDZ, pus pe harta politică în anul 1991 de către Franjo Tudjman. Rezultatele alegerilor vor însemna repudierea HDZ, partid marcat de acuzaţii de corupţie. Zeci de anchete şi procese împotriva unor persoane apropiate de cercul guvernamental, în ultimii doi ani, au culminat cu începerea procesului pentru corupţie împotriva fostului premier şi lider HDZ Ivo Sanader. Adevărul este că noul lider HDZ şi premier, Jadranka Kosor, a ridicat obstacolele politice şi a demarat o campanie reală de combatere a corupţiei, însă acest lucru nu înseamnă prea mult pentru alegători, care pur şi simplu s-au săturat de HDZ. Campania anticorupţie a venit prea târziu pentru Jadranka Kosor şi HDZ. Mai mult, anchetele numeroase au dus la o investigaţie amplă asupra partidului şi a fondurilor sale, fiind impusă şi o îngheţare ruşinoasă a bunurilor formaţiunii.

Jadranka Kosor a putut oferi prea puţine promisiuni realiste. Nici sloganul ei „Mai am nevoie de încă patru ani ca premier pentru a combate definitiv corupţia” nu a impresionat. Totul a deschis calea pentru Kukuriku, după numele restaurantului din Zagreb în care s-a format, al cărui partener este Partidul Social-Democrat. Însă câştigarea alegerilor va însemna numai jumătate din luptă, rămânând de văzut ce se poate face pentru ca ţara să fie ajutată. Reformele economice şi administrative vor fi esenţiale, dar vor costa bani, greu de găsit din cauza crizei financiare. Scepticii susţin că social-democraţii nu au nicio intenţie să reformeze şi să combată corupţia, arătând spre numeroasele municipalităţi pe care le conduc, unde mita a devenit flagel. În cele din urmă, costul politic al reformării ar putea fi uriaş, fiind în joc zeci de mii de locuri de muncă inutile din companiile de stat şi din administraţii în ţara cu doar 4,3 milioane de locuitori.



12