Alegeri parțiale la Nicolae Bălcescu. Cine râvnește la postul de primar!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În 11 iunie

Alegeri parțiale la Nicolae Bălcescu. Cine râvnește la postul de primar!

Administrație 02 Mai 2017 / 15:28 4099 accesări

În 11 iunie, locuitorii mai multor localități din țară trebuie să se prezinte la urne pentru a-și alege noi primari sau consilii locale. Până atunci, partidele trebuie să-și bată în cuie candidații. La Constanța, vom avea alegeri locale parțiale în Nicolae Bălcescu. Comuna funcționează în regim de avarie de 10 luni, după ce primarul Viorel Bălan a fost demis de prefectul Adrian Nicolaescu, pentru că a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate. Potrivit surselor, liberalii vor merge pe mâna actualului viceprimar Nicolae Ciocănete. În rest, conducerile principalelor partide, PSD, ALDE, PMP și USR, au declarat că vor stabili candidatul la funcția de primar în cel mult două săptămâni.

În aproximativ o lună, în 11 iunie, locuitorii mai multor localități din țară trebuie să se prezinte la urne pentru a-și alege primari sau consilii locale noi. Până atunci, partidele trebuie să-și bată în cuie candidații. La Constanța, vom avea alegeri locale parțiale în Nicolae Bălcescu. Comuna funcționează în regim de avarie de 10 luni, după ce primarul Viorel Bălan a fost demis de prefectul Adrian Nicolaescu, pentru că a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate (ANI). Bălan a avut probleme în a ocupa funcția de primar încă de când a câștigat un nou mandat la alegerile locale din 5 iunie 2016. El a fost declarat incompatibil printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Instanța a menținut, practic, un raport de incompatibilitate întocmit de ANI pe numele lui Viorel Bălan, în care scrie că, în perioada 23 iunie 2008 - 21 septembrie 2010, acesta a deținut, simultan, și funcţia de primar al comunei Nicolae Bălcescu, şi pe cea de administrator al unor societăți comerciale. Bălan a atacat raportul la Curtea de Apel Constanța, însă acțiunea sa a fost respinsă prin sentința nr. 359 din 19 noiembrie 2013. Fostul primar din Nicolae Bălcescu a atacat sentința Curții de Apel la ICCJ, însă nu a avut noroc nici de această dată. Judecătorii l-au declarat incompatibil, iar prefectul l-a demis din funcție. Bălan nu s-a resemnat, așa că a atacat ordinul prefectului, motivând că a trecut termenul de prescripție pentru situația de incompatibilitate constatată de ANI. În cele nouă luni fără primar la Nicolae Bălcescu, interimatul a fost asigurat de viceprimarul Nicolae Ciocănete. El spune că, din cauza acestei situații, comuna a funcționat în regim de avarie și a avut perioade extrem de dificile, mai ales în timpul iernii, în zilele cu viscol și ninsoare.

PNL ȘI-A FĂCUT LECȚIILE

Deși nu mai este mult timp până când se va da startul campaniei electorale, cele mai multe partide politice sunt în căutarea candidatului ideal. Dintre toți actorii politici, singurii care au bătut în cuie candidatul la funcția de primar al comunei Nicolae Bălcescu sunt liberalii. Potrivit surselor, cei din PNL vor merge pe mâna actualului viceprimar Nicolae Ciocănete. În rest, conducerile principalelor partide, PSD, ALDE, PMP și USR, au declarat că vor stabili candidatul la funcția de primar în cel mult două săptămâni. Potrivit speculațiilor, de la PMP ar putea candida Lucian Constantin, fost candidat la funcția de primar din partea aceluiași partid la scrutinul din 2016.

UNDE VOR MAI FI ORGANIZATE ALEGERILE LOCALE PARȚIALE?

Amintim că în România sunt zeci de localităţi unde trebuie organizate alegeri locale parțiale, fie pentru funcția de primar, fie pentru Consiliul Local. Cauzele sunt diverse: de la „migrarea“ alesului într-o altă funcţie, deputat sau senator, dizolvarea consiliilor locale până la cauze penale (condamnare la închisoare) sau naturale (deces). În total, 49 de localităţi se află în situaţia de a alege un nou primar, la mai puţin de un an de la alegerile locale din iunie 2016. Cea mai mare localitate rămasă fără edil este Craiova. Lia Olguţa Vasilescu a părăsit Primăria pentru un mandat de deputat obţinut în decembrie 2016, iar între timp a fost numită ministru al Muncii în Guvernul Grindeanu. O altă localitate importantă unde ar trebui organizate alegeri anticipate este Târgu Jiu. Primarul ales în urma scrutinului parlamentar din decembrie 2016, Florin Cârciumaru, a ajuns senator. Aceeaşi situaţie este şi în alte localităţi, inclusiv comune, unde primarii aleşi în iunie au obţinut şi un mandat de parlamentar în decembrie. Cheltuielile pentru alegerile locale parțiale în cele 32 de localități s-ar ridica la peste 30 de milioane de euro. Campania electorală pentru alegerile locale va începe în 27 mai, ora 00.00, și se va încheia în 10 iunie, la ora 7.00. Potrivit legislației, campaniile electorale la alegerile parțiale durează cel mult două săptămâni, în timp ce campania pentru alegerile la termen se întinde pe durata a 30 de zile.



12