Alegeri prezidenţiale anticipate, în Kazahstan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alegeri prezidenţiale anticipate, în Kazahstan

Externe 04 Aprilie 2011 / 00:00 526 accesări

Birourile de vot s-au deschis ieri în Kazahstan, pentru alegerile prezidenţiale anticipate unde cele mai mari şanse de reuşită le are tot preşedintele Nursultan Nazarbaev, care conduce acest stat din Asia centrală încă din perioada sovietică. Peste nouă milioane de alegători erau aşteptaţi la urne în 9.700 de birouri de vot în cadrul unui scrutin boicotat de opoziţie. Dintre aceştia, 14.000 îşi vor putea exprima opţiunea electorală peste hotare, la 35 de secţii deschise la misiunile diplomatice ale Kazahstanului. Bazându-se pe datele de la alegerile din 2005, când la urne s-au prezentat 76,79% din populaţie, Biroul Electoral Central estimează o prezenţă ridicată şi de această dată, de cel puţin 70%. Rezultatele preliminare vor fi făcute publice pe 4 aprilie, urmând ca până pe 12 aprilie să fie prezentate rezultatele finale oficiale.

Buletinele de vot sunt tipărite în limba rusă şi kazahă, iar pe ele figurează numele celor patru candidaţi înscrişi în cursa electorală: actualul preşedinte, Nursultan Nazarbaev, susţinut de Partidul Popular Democrat; Gani Kasâmov, liderul Partidului Patrioţilor; preşedintele Partidului Comunist Zambil Ahmetbekov şi ecologistul independent Mels Eleusizov. Şeful statului kazah, în vârstă de 70 de ani, a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie, spre surpriza generală, organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate, refuzând să susţină un referendum pentru prelungirea mandatului său până în 2020. Această decizie a intervenit după criticile formulate la adresa regimului de la Astana de către SUA şi UE.

Alegerile prezidenţiale la termen ar fi trebuit să se desfăşoare în Kazahstan abia în 2012, dar Nursultan Nazarbaev a decis să devanseze termenul, stabilind data de 3 aprilie 2011 pentru alegerile prezidenţiale anticipate. Opoziţia a susţinut că nu există niciun motiv pentru alegeri anticipate şi a invocat dorinţa actualului preşedinte de a se eterniza la putere, chiar dacă a respins apelurile privind prelungirea mandatului său în funcţia de şef al statului până în 2020, în cadrul unui referendum naţional pe această temă



12