Aproximativ 19 milioane de venezueleni chemaţi, ieri, la urne, au avut de ales între un nou mandat de şase ani pentru preşedintele Hugo Chavez, aflat la putere din 1999, şi o schimbare politică reprezentată de tânărul candidat al opoziţiei, fostul guvernator Henrique Capriles Radonski. Cu o săptămână înaintea scrutinului, majoritatea sondajelor îl indicau ca favorit pe actualul şef al statului, însă Capriles, în vârstă de 40 de ani, a reuşit să recupereze o bună parte a avansului deţinut de adversarul său.
Charismaticul preşedinte venezuelean, ţintă în 2002 a unei tentative de lovitură de stat, apoi lovit de cancer şi cu două intervenţii chirurgicale şi intense tratamente medicale în ultimele 15 luni, a promis că în cazul victoriei va face... ireversibilă revoluţia socialistă în viitorul mandat de şase ani. În fruntea celor mai mari rezerve de petrol ale lumii, liderul stângii radicale latino-americane, în vârstă de 58 de ani, beneficiază încă, după 13 ani la putere, de o puternică susţinere populară, în special datorită numeroaselor programe sociale introduse, finanţate din veniturile petroliere.
Învestit în februarie, de circa 30 de partide de opoziţie, de dreapta ca şi de stânga, Henrique Capriles a promis să pună capăt clivajului politic între susţinătorii şi contestatarii lui Chavez, să lupte împotriva insecurităţii endemice şi să reconcilieze sectoarele de stat şi particular, inspirându-se din modelul de centru-stânga brazilian. Peste 139.000 de militari au fost mobilizaţi în ţară, în timp ce graniţele au fost închise de sâmbătă, pentru persoane şi vehicule, pentru a garanta securitatea scrutinului desfăşurat sub privirile a zeci de mii de observatori ai ambelor tabere şi organismelor independente, cărora li se adaugă 200 de supraveghetori internaţionali.