Birourile de vot s-au deschis în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, duminică, la ora locală 07.00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale şi pentru alegerile municipale, pe fondul măsurilor de securitate sporite luate de autorităţi pentru a preveni violenţe de genul celor de la scrutinul legislativ din vara anului trecut. Totodată, căderile masive de zăpadă din ultimele zile au îngreunat transportul pentru livrarea buletinelor de vot. Aceste alegeri reprezint un test capital pentru Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei care, la patru ani după ce a obţinut statutul de candidat la UE, ar dori să înceapă negocierile de aderare.
Cei aproximativ 1,8 milioane de alegători macedoneni au de ales între şapte candidaţi în alegerile prezidenţiale. Preşedinele macedonean este ales pentru un mandat de cinci ani. Gjorgji Ivanov, candidatul Organizaţiei Revoluţionare - Partidul Democratic pentru Unitate Naţională, partidul conservator al actualului premier Nikola Gruevski, se clasează pe primul loc în sondaje. Ljubomir Frckoski, candidatul principalului partid de opoziţie, Uniunea Social-Democrată şi Imer Selmani, liderul unei formaţiuni albanofone, Noua Democraţie, urmează să îşi dispute cea de-a doua poziţie, ei clasîndu-se în sondaje mult în urma lui Gjorgji Ivanov.
Într-un mesaj către alegători, reprezentantul special al UE în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Erwan Fouere, a subliniat că votul de duminică este „ultima şansă pentru a nu rata, din nou, trenul pentru Uniune. Este probabil ultima ocazie pentru ţară şi pentru mult timp de acum înainte să demonstreze că are nu numai capacitatea, dar şi voinţa politică de a organiza alegeri conforme criteriilor internaţionale”. Serviciile Ministerului de Interne au distribuit instrucţiuni foarte precise unui număr de 8.500 de poliţişti, în ceea ce priveşte modul cum trebuie să se comporte în timpul alegerilor şi cum să pareze orice violenţă în interiorul sau în apropierea secţiilor de vot. Patrulele de poliţie au fost intensificate pentru a evita repetarea tulburărilor care au marcat alegerile legislative în zonele albaneze ale ţării, în iunie 2008. Organizaţiile neguvernamentale au invitat, de asemenea, populaţia să contribuie pentru ca acest scrutin să fie liber şi echitabil, dar şi lipsit de violenţe. Peste 500 de observatori străini şi circa 7.000 de observatori locali au supravegheat procesul electoral. Secţiile de vot se vor închide la ora locală 19.00, iar primele rezultate vor fi cunoscute luni dimineaţă. Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei este una dintre cele şase foste republici iugoslave şi şi-a proclamat independenţa pe data de 8 septembrie 1991.