Alegeri regionale în Rusia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alegeri regionale în Rusia

Externe 14 Martie 2011 / 00:00 586 accesări

Peste 24 de milioane de cetăţeni ruşi au fost aşteptaţi, ieri, la urne, în cadrul alegerilor legislative regionale organizate în 74 din cele 83 de regiuni ale Rusiei. Potrivit Comisiei Electorale, 3.200 de scrutine au avut loc în 74 dintre cele 83 de regiuni ale ţării, în Ciukotka, din extremul orient rus, în Hanta-Mansiisk, din Siberia occidentală, în Orenburg, din sudul Uralilor, în Kirov, în nord-estul Rusiei europene, în Nijni Novgorod, din zona Volgăi, în Tambov şi Kursk, din vestul ţării, în Tver, în zona centrală, în republica Komi din Urali şi în republicile Adigea şi Daghestan, din sud, precum şi în regiunea Kaliningrad, din vest.

Numărul total al candidaţilor înregistraţi în cursa electorală este de 51.303 persoane, iar cea a mandatelor de 20.452. Cei mai mulţi candidaţi sunt înregistraţi din partea formaţiunii de guvernare Rusia Unită, 20.348 de persoane, pe locul al doilea se clasează independenţii cu 19.031 de persoane, urmaţi de partidul Rusia Justă cu 3.918 persoane, de Partidul Comunist Rus cu 3.863 şi de Partidul Liberal-Demicrat Rus cu 3.357, la care se adaugă o serie de candidaţi ai unor formaţiuni neparlamentare. Printre candidaţi se află şi miliardarul rus Roman Abramovici, proprietarul clubului britanic de fotbal Chelsea. Acesta participă în calitate de candidat independent în alegerile din Ciukotka, al cărei guvernator a fost în perioada 2001-2008, deţinând la ora actuală funcţia de preşedinte al Dumei regionale. Dacă va fi ales, poate deveni şeful Legislativului regional. Roman Abramovici a cheltuit sute de milioane de dolari pentru refacerea regiunii, aflate la 6.000 de kilometri la nord-est de Moscova, în apropiere de Alaska. Noile case în stil canadian le-au înlocuit treptat pe cele de tip sovietic, semn al unei bogăţii regăsite.

Aceste alegeri regionale sunt ultimele înainte de cele pentru Duma de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului rus, ce vor avea loc în decembrie 2011, fiind considerate un test pe care îl dau formaţiunile în perspectiva scrutinului din iarnă. Scrutinul are valoare de test pentru partidul premierului Vladimir Putin, Rusia Unită, pe fondul acuzaţiilor de fraudă. Partidul Comunist a denunţat numeroase nereguli în procesul de votare. Aparent, observatorilor formaţiunii le-a fost refuzat accesul în unele secţii, iar în unele regiuni, alegătorilor li s-au promis bilete gratuite la concerte, a spus el. Ministerul de Interne a negat acuzaţiile. Însă, cu puţin timp înainte de alegeri, un alt partid de opoziţie, Iabloko, a anunţat că 45% dintre candidaţii săi au fost respinşi de autorităţile electorale faţă de numai 0,87% dintre candidaţii partidului Rusia Unită. Opoziţia a subliniat şi că formaţiunea premierului a primit mai multă atenţie din partea presei.

Taguri articol


12