Vicepreşedinte Parlamentului din R. Moldova a anunţat, luni, că alegerile anticipate vor avea loc la sfîrşitul lunii iulie, fără să precizeze însă data exactă. Vladimir Ţurcanu a declarat închisă şedinţa, fără a preciza care va fi următoarea reuniune a Parlamentului. Acesta a declarat că Vladimir Voronin, care nu a anunţat, aşa cum se preconiza, dizolvarea Parlamentului, va rămîne în continuare preşedintele în exerciţiu al ţării. Apoi, 59 de deputaţi moldoveni au votat luni, în a doua lectură, modificările la Codul Electoral, după ce au fost respinse propunerile opoziţiei. Ca reacţie la modificarea legislaţiei electorale, liderul Partidului Liberal-Democrat, Vlad Filat, a declarat: „Asistăm la o nouă acţiune comunistă. De atmosfera din Parlament depinde cum Comisia Electorală Centrală va acţiona. Modificarea Codului Electoral este o acţiune de forţă, realizată în interesul comuniştilor pentru a avea în viitorul Parlament un nou aliat”. În timpul discursului lui Vlad Filat, Vladimir Voronin, care este şi preşedinte al Parlamentului, a părăsit sala.
Cele trei partide parlamentare de opoziţie din R.Moldova vor participa pe liste separate la alegerile anticipate. Potrivit liderului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, această necesitate este dictată de dorinţa alegătorilor, dar şi de considerentul că în acest caz opoziţia parlamentară va avea cîte trei reprezentanţi în comisiile electorale din teritoriu, astfel fiind posibilă monitorizarea numărării buletinelor de vot. Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat, a precizat că, deşi nu vor se vor afla pe o listă comună, cele trei partide parlamentare vor avea o acţiune comună şi nu vor admite atacuri reciproce. Serafim Urechean, preşedintele Alianţei Moldova Noastră, a lăsat să se înţeleagă că Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat din Moldova şi Alianţa Moldova Noastră ar fi participat împreună la alegeri, în cazul în care nu erau interzise blocurile electorale, dar în aceste condiţii nu au timp pentru a se reorganiza.
Vicepremierul Andrei Stratan, deputat pe listele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), a lăsat să se înţeleagă că ar putea candida pentru un alt partid, întărind astfel zvonurile privind posibila sa plecare din PCRM. Liderul Partidului Liberal-Democrat, deputatul Vlad Filat, a declarat că „Stratan este o persoana independentă, un om care dacă ia o decizie, o ia avâîd în vedere propriile argumente. Plecarea lui Andrei Stratan ar însemna o lovitură în imaginea Partidului Comuniştilor, în primul rînd în plan extern, dar şi intern”. La rîndul său, liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, a afirmat că „sînt foarte mulţi cei care vor să plece din Partidul Comuniştilor şi vor pleca”.
Pe de altă parte, Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din R.Moldova (CHDOM) cere demisia procurorului general şi a directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate pentru iresponsabilitatea declaraţiilor făcute de ei în documentarul „Atac asupra Moldovei”. CHDOM consideră foarte grav faptul că cei doi oficiali, Valeriu Gurbulea şi, respectiv, Artur Resetnicov, au lansat acuzaţii la adresa unor persoane, înainte de pronunţarea definitivă a unei sentinţe judecătoreşti, fapt ce încalcă dreptul constituţional în privinţa prezumţiei de nevinovăţie. Comitetul reaminteşte în acest sens hotărîrea Curţii Europene a Drepturilor Omului în cauza Popovici împotriva R.Moldova din 27 noiembrie 2007, prin care s-a constatat încălcarea articolului 6 paragraful 2. La baza deciziei au stat declaraţiile aceluiaşi procuror general al R.Moldova, Valeriu Gurbulea, prin care reclamantului i se aduceau acuzaţii similare, înainte de adoptarea unei sentinţe judecătoreşti.