Alegerile, comasate indiferent de voinţa lui Băsescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dacă este legal

Alegerile, comasate indiferent de voinţa lui Băsescu

Politică 26 Ianuarie 2013 / 00:00 497 accesări

În ultimele zile, unul dintre subiectele intens dezbătute a fost cel al comasării alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare. În fapt, dezbaterile au scos la iveală orgolii aprige, tendinţa unora de a vedea conspiraţii peste tot, săgeţi politice şi interesul unora de a rămâne înfipţi în anumite scaune cât mai mult. Deşi premierul Victor Ponta a arătat că totul ţine de raţiuni economice, preşedintelui Traian Băsescu nu i-a surâs ideea de a renunţa la şapte luni de mandat, aşa... de dragul crizei. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi seară, că organizarea simultană a alegerilor, dacă va fi posibilă, se va face indiferent de voinţa lui Băsescu, dacă USL ajunge la concluzia că este posibil acest lucru: \"Ipoteza unei formule elegante în care să renunţe la cinci luni de mandat pentru o asemenea reaşezare constituţională eu o exclud, pentru că dânsul nu vrea şi e dreptul său să vrea sau să nu vrea\". El a admis că la nivelul USL încă nu s-a făcut o analiză juridică şi constituţională faţă de aplicarea acestui scenariu privind cuplarea alegerilor, dar urmează. \"Sunt o serie de inconveniente şi de natură constituţională. Sigur, nu e vorba de ce ar face omul acela ales în timpul ăsta, asta e caraghios. Milioane de oameni nu sunt preşedinţi şi îşi ocupă timpul\", a arătat el. Liderul PNL s-a declarat de acord cu afirmaţia lui Sorin Frunzăverde potrivit căreia \"cu Băsescu nu trebuie negociat, Băsescu trebuie suspendat\", însă el a apreciat că \"suspendarea nu poate fi de actualitate fără încălcarea Constituţiei\".

ZVONISTICA PEDELISTĂ Totodată, în ceea ce priveşte statutul deputaţilor şi senatorilor, adoptat de Parlament, el a spus că este inacceptabil şi enervant ca oficiali de la Bruxeles să creadă sesizările \"trepăduşilor care toarnă ţara\" precum Monica Macovei, apreciind că aceştia ar trebui să se intereseze înainte de a emite comunicate: \"Declaraţiile care au venit din nou mă indispun pentru că e clar, în ţară a avut loc o dezbatere, eu însumi am fost rezervat faţă de ceea ce poate fi interpretat ca o extindere a imunităţii, nu s-a extins nicio imunitate. Zgonea a avut un dialog chiar cu Parchetul General, chiar cu ANI, cu instituţiile dragi nouă tuturor şi formula aceasta este agreată\".

PARLAMENT MAI SUPLU În ton cu discuţiile despre alegeri, premierul a anunţat că el este de acord cu modificarea legii electorale, astfel încât Parlamentul să aibă 300 de membri, aşa cum a fost votat la referendumul din 2009. Totodată, el doreşte ca fiecare judeţ să aibă doi reprezentanţi în Senat. Ponta speră că legea electorală va fi adoptată de Parlament până la sfârşitul primei jumătăţi a anului. El a apreciat că aceasta este o soluţie care poate să deblocheze toate discuţiile politice pe tema structurii Parlamentului. Şi Crin Antonescu a punctat că este foarte important cum vor arăta noua Constituţie şi legile electorale, arătând că are convingerea că anul acesta va fi schimbată şi legea electorală şi speră că aceasta va fi opţiunea USL.



12