Alegătorii francezi au început duminică să voteze în primul tur al scrutinului prezidențial, considerat drept un test major pentru populism și viitorul Uniunii Europene, scrie The Associated Press. Urnele s-au deschis la ora locală 8.00 (9.00 ora României), urmând să se închidă la ora locală 19.00 (20.00 ora României). La Paris și în alte orașe mari, alegătorii îşi vor putea exprima susţinerea pentru candidații înscriși în cursa electorală până la ora 20.00 (21.00 ora României). Sondajele de opinie indică o cursă strânsă între primii patru candidați astfel că rezultatul acestui prim tur de scrutin este extrem de imprevizibil. În jurul orei 17.00, primele rezultate ale alegerilor prezidențiale din Franța relevau cifre-surpriză.
CIFRE PRELIMINARE
Un sondaj efectuat la ieșirea de la urne, obținut de RTBF, oferă următoarele rezultate: Emmanuel Macron 24%, Marine Le Pen 22%, Francois Fillon 20,5%, Jean-Luc Mélenchon 18%. Conform datelor postului TV RTBF, în Saint-Pierre și Miquelon, liderul mișcării de stânga „Franța Rebelă", Jean-Luc Mélenchon, acumulează 35,45%, candidatul la președinția Franței din partea Frontului Național, Marine Le Pen - 18,6%, ex-ministrul Economiei țării Emmanuel Macron - 17,97%, ex-premierul Francois Fillon - 9,32%. În Martinica, Mélenchon a obținut 27,36%, Macron - 25,53%, Fillon - 16,85%, Le Pen - 10,94%. În Guyana Franceză, Mélenchon a acumulat 24,72%, Le Pen - 24,29%, Macron - 18,75%, Fillon - 14,66%. În Guadelupa, Macron obține 30,32% de voturi, Mélenchon - 23,99%, Fillon - 14,87%, Le Pen - 13,47%. Dintre cei 11 candidaţi, patru sunt cotaţi cu şanse să ajungă în turul al doilea de la 7 mai: Marine Le Pen (Frontul National, extrema dreaptă), François Fillon (Republicanii, dreapta), Emmanuel Macron (En marche!, centru) şi Jean-Luc Mélenchon (La France insoumise, stânga radicală).
Accederea euroscepticilor Jean-Luc Melenchon (extremă stânga) sau Marine Le Pen (extremă dreapta) în turul al doilea ar reprezenta o victorie importantă pentru valul de populism care l-a propulsat pe Donald Trump la Casa Albă și a făcut posibil procesul de Brexit. Pe de altă parte, victoria lui Emmanuel Macron, candidatul organizaţiei civice „În Mişcare!“ (En marche!, liberal-socială), sau a lui François Fillon, candidatul formaţiunii Republicanii (centru-dreapta), ar reprezenta o dovadă clară a angajamentului Franței față de Uniunea Europeană.
Cei aproximativ 1,3 milioane de francezi din mai multe țări și teritorii franceze de peste mări de pe continentul american și Oceania au votat încă de sâmbătă, pentru ca opțiunea lor să nu fie influenţată de primele rezultate anunțate după închiderea urnelor din Franța continentală. Alegătorii vor avea ocazia să-şi exprime opţiunea în cele peste 66.546 de secţii deschise în Franța și în străinătate.
HOLLANDE, PRIMUL PREŞEDINTE CARE NU CANDIDEAZĂ PENTRU UN AL DOILEA MANDAT
Francois Hollande este primul președinte în funcție din istoria modernă a Franței care nu candidează pentru un al doilea mandat, din cauza popularității scăzute. Cele mai recente sondaje arată că peste o treime din alegători nu sunt deciși cu cine vor vota în primul tur, iar rata de absenteism se estimează că se va ridica la aproximativ 29%, un nivel neobișnuit de ridicat pentru Franța.