Alegerile din R. Moldova au fost validate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alegerile din R. Moldova au fost validate

Externe 06 Aprilie 2009 / 00:00 511 accesări

Comuniştii din R. Moldova se erijează în cîştigători ai alegerilor cu 45,5% din voturi, potrivit rezultatelor sondajului efectuat la ieşirea de la urne, ceea ce le asigură 56 de locuri în viitorul Parlament, cu unul mai mult decît în actuala legislatură, dar nu şi cele 61 de voturi necesare alegerii preşedintelui. Următoarele formaţiuni clasate sînt Partidul Liberal Democrat din Moldova cu 13,9% din sufragii, Partidul Liberal cu 13,9% din voturi şi Alianţa Moldova Noastră cu 10% din totalul voturilor. Liberal-democraţii şi liberalii au obţinut mai mult decît estimau sondajele preelectorale, ceea ce le asigură, fiecăreia dintre formaţiuni, cîte 16-17 mandate. Sînt urmaţi de Alianţa Moldova Noastră, cu 12 mandate. Restul voturilor au fost împărţite astfel: Partidul Democrat 3,8%, Partidul Social Democrat 3,2%, Partidul Popular Creştin Democrat 2,8%, Uniunea Centristă din Moldova 2,5%, Mişcarea social-politică Acţiunea Europeană 1,2%. Celelate formaţiuni şi candidaţi independenţi au acumulat sub un procent. Sondajul a fost efectuat în 200 de secţii de votare din toată ţara, de către 800 de operatori, printr-o procedură specială, care a avut drept scop păstrarea anonimatului respondenţilor. Sondajul nu a vizat persoanele care votează în străinătate, precum şi cele care votează la urna mobilă.

Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chişinău a anunţat că alegerile au fost validate, întrucît pînă la ora 19.00 votaseră peste 51% dintre alegătorii înscrişi. Potrivit legislaţiei din R. Moldova, pentru ca scrutinul legislativ să fie declarat valid, trebuie să se înregistreze o rată de participare la vot de peste 50% dintre alegătorii înscrişi. Scrutinul s-a închis la ora 21.00, cu excepţia secţiilor de vot din străinătate unde continuă din cauza diferenţei de fus orar. CEC are în evidenţe aproape 2,6 milioane de alegători. Pe listele electorale din străinătate sînt incluşi aproape 63.000 de cetăţeni moldoveni cu drept de vot. Cei mai mulţi dintre aceştia, circa o mie, au votat la secţia de votare din Bologna, Italia.

Peste 3.000 de observatori naţionali şi internaţionali au fost prezenţi în pentru a monitoriza desfăşurarea scrutinului, dintre care 200 de reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care a evocat cîteva nereguli în timpul campaniei. În total, 1.183 de persoane, dintre care 305 femei, candidează pentru un loc de deputat. Fragmentarea opoziţiei favorizează PCRM, chiar dacă acesta riscă să piardă teren în raport cu alegerile precedente din 2005, cînd a obţinut 55 de mendate, adică majoritatea absolută, cu 46,1% din voturi. Parlamentul îl va alege apoi pe următorul preşedinte al acestei ţări, situată la frontiera cu Ucraina şi România, care va trebui ales între 8 aprilie şi 8 iunie. O majoritate de trei cincimi (61 de mandate) este necesară. Comunistul Vladimir Voronin nu mai poate candida, atingînd limita de două mandate de patru ani. În 2005, acesta a fost reales cu voturile unui partid de opoziţie.

Singurele incidente înregistrate au fost că autorităţile separatiste din stînga Nistrului i-au împiedicat pe cetăţenii moldoveni din regiunea transnistreană să se deplaseze la secţiile de vot din zona controlată de Chişinău. După ce secţia de votare de la Corjova a fost blocată duminică dimineaţă, CEC a îndrumat alegătorii din localitate să voteze în comunele apropiate, Cocieri şi Ustia. Oamenii pot să ajungă însă acolo doar pe jos, parcurgînd o distanţă de patru kilometri.

Taguri articol


12