Alegerile legislative din Australia lasă Parlamentul fără majoritate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alegerile legislative din Australia lasă Parlamentul fără majoritate

Externe 23 August 2010 / 00:00 440 accesări

Partidul Laburist din Australia al premierului Julia Gillard a trecut în frunte în privinţa numărului de locuri câştigate la alegerile legislative de sâmbătă, dar se pare că nici laburiştii, nici opoziţia conservatoare nu vor avea majoritatea. După contabilizarea voturilor, 73 de locuri revin laburiştilor şi 70 coaliţiei liberal-naţionale. Potrivit estimărilor, cele două tabere ar urma să obţină 73 de locuri fiecare, iar patru locuri ar urma să revină unor deputaţi independenţi sau ecologiştilor.

Nici Julia Gillard, nici conservatorul Tony Abbott nu au vorbit despre înfrângere şi ambii speră să poată forma Guvernul, asigurându-şi sprijinul independenţilor şi al ecologiştilor, în vederea obţinerii majorităţii în Parlament. Australia se va afla în incertitudine politică pentru o perioadă, pentru prima dată după 70 de ani. Jocurile le pot face câţiva parlamentari independenţi reprezentând zone rurale, iar premierul laburist în exerciţiu Julia Gillard afirmă că deja a început să discute cu ei pentru a ajunge la o înţelegere ce i-ar permite să rămână la putere. Există un parlamentar ecologist şi trei independenţi. Un alt independent ar putea obţine victoria în Tasmania, dar, pentru că este nevoie de redistribuirea voturilor şi contează şi sufragiile prin poştă, va dura probabil câteva zile până când noul Parlament va căpăta forma finală. Pentru majoritate este nevoie de 76 de mandate şi este clar că niciunul dintre partide nu o va obţine.

Julia Gillard, născută în Ţara Galilor, prima femie care a ocupat funcţia de premier în Australia pare încrezătoare. Duminică dimineaţă a băut o cafea cu partenerul ei, Tim Mathieson, zâmbind şi vorbind cu oamenii din jur. Ulterior, a spus la o conferinţă de presă susţinută la Melbourne că a avut deja discuţii preliminare cu parlamentarii independenţi. „Intenţia mea este de a negocia cu bună-credinţă un acord eficient pentru a forma Guvernul. Au fost, evident, nişte alegeri extrem de stânse. Este clar că niciunul dintre partide nu a câştigat dreptul de a guverna singur. Întrebarea care se pune este ce partid este mai capabil să formeze un guvern stabil şi eficient, în interesul naţional?”, a afirmat aceasta. În ceea ce-l priveşte pe rivalul ei liberal Tony Abbot, acesta a preferat să facă jogging, duminică dimineaţa devreme, în apropiere de locuinţa sa din Sydney, după ce a avut o campanie dificilă, încheiată târziu în noapte. Acesta a declarat că australienii se aşteaptă la o schimbare a conducerii, după aceste alegeri: „A fost un vot masiv împotriva guvernului”. Liderul liberal a promis sâmbătă seara că este capabil să ofere ţării „un guvern stabil, predictibil şi competent după ce laburiştii şi-au pierdut majoritatea şi legitimitatea”.

Pentru laburişti este, într-adevăr, un rezultat umilitor, iar Julia Gillard a pierdut pariul pe care l-a făcut atunci când a convocat alegerile legislative anticipate, după ce a reuşit, în luna iunie, să-i ia locul în fruntea partidului fostului lider Kevin Ruud, devenind astfel automat premier. Când a convocat alegerile legislative anticipate, Julia Gillard, fost avocat, a sperat că partidul va fi recompensat pentru modul în care Guvernul s-a ocupat de economie. Australia a trecut prin recesiunea globală remarcabil de bine. Nu se poate şti dacă laburiştii ar fi obţinut un rezultat mai bun în cazul în care la conducere ar fi rămas Kevin Ruud, dar este clar că prin modul în care acesta a plecat de la conducere, îndepărtat de membrii nemulţumiţi din propriul partid, a pierdut susţinători. Laburiştii au obţinut un rezultat deosebit de prost în statul natal al lui Kevin Ruud, Queensland, unde au pierdut opt locuri în favoarea liberalilor.

Taguri articol


12