Separatiştii pro-ruşi din regiunile Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, au anunţat, marţi, că alegerile locale nu vor mai fi organizate în 2015, fiind amânate până în februarie 2016. Decizia de amânare a alegerilor locale din regiunea Donbas, care cuprinde republicile populare autoproclamate Doneţk şi Lugansk, a venit în urma presiunilor făcute de conducerea de la Kiev, care a insistat asupra caracterului ilegal al scrutinelor ce trebuiau să aibă loc pe 18 octombrie, respectiv 1 noiembrie. Potrivit liderilor separatişti, conducerea ucraineană i-a avertizat că, dacă vor organiza alegerile locale, ar putea afecta procesul fragil de restabilire a păcii în Ucraina. În aceste condiţii, ei au anunţat că alegerile vor fi amânate până în februarie 2016, pentru a oferi timp mediatorilor internaţionali de a găsi un compromis în baza căruia Kievul să accepte organizarea de scrutine locale.
Concesia făcută de separatiştii pro-ruşi a fost anunţată după ce Rusia a adoptat un ton mai constructiv în discuţiile cu Ucraina, potrivit diplomaţilor implicaţi în discuţiile respective, care declară că Rusia are o influenţă asupra rebelilor. În baza prevederilor acordului de pace semnat în februarie 2015 la Minsk, alegerile locale ar fi trebuit să fie organizate pe 25 octombrie 2015 în regiunile separatiste Doneţk și Lugansk, împreună cu restul celorlalte regiuni pe de teritoriul Ucrainei. Dar conducerea de la Kiev s-a împotrivit susţinerii acestor scrutine din cauza problemelor de securitate în regiunile respective din estul Ucrainei, adăugând că vor fi legitime dacă se vor desfăşura sub controlul statului ucrainean, dar legislaţia Kievului nu este valabilă în cele două regiuni.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat săptămâna trecută că liderul rus, Vladimir Putin, a promis că va discuta cu rebelii pe tema renunţării la alegerile din cele două regiuni separatiste. Decizia de amânare a venit în urma discuţiilor de săptămâna trecută dintre liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei şi Franţei pe tema procesului de instaurare a păcii în Ucraina. Peste 8.000 de persoane au murit de la izbucnirea conflictului dintre forţele ucrainene şi rebelii pro-ruşi, în aprilie 2014.
Citește și:
Conflictul din Ucraina costă 5 milioane de dolari pe zi
Noua doctrină militară a Ucrainei desemnează Rusia ca agresor