Aleksandr Litvinenko a decedat, la Londra

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Aleksandr Litvinenko a decedat, la Londra

Monden 25 Noiembrie 2006 / 00:00 760 accesări

Fostul spion rus Aleksandr Litvinenko, în vîrstă de 43 de ani, a încetat din viaţă, joi noapte, la Londra. Starea sa de sănătate s-a înrăutăţit joi, fără ca medicii şi prietenii săi să identifice cauza acestei situaţii. Prea tîrziu pentru a i se putea salva viaţa, testele au indicat că Alexandr Litvinenko a fost otrăvit cu poloniu, o substanţă radioactivă şi cancerigenă. Iniţial, s-a crezut că acesta a fost intoxicat cu taliu radioactiv, dar analizele au arătat că este vorba despre poloniu. De altfel, Agenţia Britanică pentru Protecţia Sănătăţii anunţase că a depistat un nivel ridicat de radioactivitate în restaurantul specializat în sushi, unde Alexandr Litvinenko a luat masa cu un coleg italian. Urme de radiaţii în cantitate redusă au fost detectate şi la hotelul Millenium, unde, anterior, acesta s-a întîlnit cu doi ruşi.

Cît despre cele trei obiecte neidentificate din intestinul victimei, medicii presupun că ar fi vorba despre "umbre" cauzate de albastrul de Prusia, o substanţă terapeutică fără acţiune toxică, care i-a fost administrată în timpul tratamentului. Informaţia furnizată de BBC a generat rapid o serie de speculaţii în legătură cu acest caz, unii comentatori întrebîndu-se dacă nu a fost vorba chiar de antidoturile ingerate de Alexandr Litvinenko, după ce starea sa s-a agravat, la 1 noiembrie.

Ancheta desfăşurată de departamentul antiterorism al Scotland Yard nu a avut deocamdată niciun rezultat semnificativ. Poliţia încă încearcă să găsească unele persoane pentru a le interoga. Kremlinul şi-a declinat, vineri, orice implicare în moartea fostului spion rus, lăsînd competenţele de investigare în exclusivitate poliţiei britanice.

Fostul ofiţer KGB, Andrei Lugovoi, care s-a întîlnit la 1 noiembrie cu Aleksandr Litvinenko, a negat orice amestec în posibila otrăvire a acestuia şi şi-a declarat disponibilitatea de a coopera în anchetă. Acesta a afirmat că are unele bănuieli privind persoanele implicate în acest caz, dar a refuzat să ofere alte detalii. Andrei Lugovoi a dezminţit informaţiile potrivit cărora un bărbat înalt, numit Vladimir, ar fi luat parte la discuţii, precizînd că la întrevedere a participat un al treilea bărbat, Dmitri Kovron, om de afaceri şi prieten din copilărie.

Andrei Lugovoi a afirmat că îl prezentase pe amicul său lui Alexandr Litvinenko cu două săptămîni mai devreme şi cei trei au luat cina în Chinatown din Londra. Acesta a precizat că întîlnirea în trei de la hotel a avut loc după ce Litvinenko discutase cu italianul Mario Scaramella şi nu înainte, aşa cum sugerase presa.

Sfidător pînă în ultima clipă

Pînă în ultima clipă, fostul spion KGB a sfidat Kremlinul. Vizibil slăbit şi chinuit de durere, acesta a declarat că este conştient că nu poate cîştiga lupta cu substanţele chimice ce îi distrugeau organele vitale, dar a subliniat că adevărul va ieşi la suprafaţă cu sau fără el. Alexdandr Litvinenko l-a învinovăţit pe preşedintele rus Vladimir Putin de moartea sa, potrivit unei declaraţii citite de prieteni, vineri dimineaţă, după consemnarea decesului său. "S-ar putea să reuşeşti să mă reduci la tăcere, însă tăcerea are un preţ. Te-ai dovedit la fel de barbar şi de crud pe cît pretind cei mai înverşunaţi critici ai tăi", se arată în declaraţia lui Alexandr Litvinenko. "S-ar putea să reuşeşti să reduci la tăcere un singur om. Dar în urechi îţi va răsuna pînă la moarte un cor de proteste din întreaga lume, domnule Putin. Dumnezeu să te ierte pentru ce ai făcut!", adaugă textul.

Preşedintele rus a respins acuzaţiile potrivit cărora ar avea legătură cu acest asasinat, declarînd că incidentul nu ar trebui transformat într-un scandal. Fostul agent al serviciilor secrete ruse s-a aflat în mijlocul scandalurilor care au însoţit ascensiunea politică a preşedintelui Putin şi declinul fostei eminenţe gri de la Kremlin, Boris Berezovski.

Taguri articol


12