Aleksei Navalnîi îşi menţine candidatura la Primăria Moscovei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eroul opoziţiei

Aleksei Navalnîi îşi menţine candidatura la Primăria Moscovei

Externe 22 Iulie 2013 / 00:00 386 accesări

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a anunţat sâmbătă că a decis să îşi menţină candidatura la postul de primar al Moscovei, imediat după ce a sosit în capitala rusă, unde a fost primit ca un adevărat erou, după ce a fost eliberat sub supraveghere până la examinarea în apel a condamnării. Navalnîi şi soţia sa, Iulia, au coborât din trenul de noapte dinspre Kirov, un oraş situat la 900 de kilometri est de Moscova, unde a fost judecat şi condamnat la cinci ani de închisoare, joi. Ei au fost primiţi cu flori de o mulţime de simpatizanţi care scandau numele opozantului. Forţe de poliţie erau staţionate în apropiere. Navalnîi i-a anunţat la o portavoce pe simpatizanţii săi că a decis să îşi menţină candidatura la postul de primar al Moscovei, în alegerile de la 8 septembrie. „Vom câştiga”, a dat el asigurări.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 37 de ani, care a devenit cel mai important opozant al preşedintelui Vladimir Putin în urma manifestaţiilor din 2011-2012, a fost acuzat că a organizat, în 2009, deturnarea a 16 milioane de ruble (400.000 de euro) în detrimentul unei exploataţii forestiere publice, în perioada în care era consultant al guvernatorului liberal al regiunii. Anunţarea, joi, a condamnării sale la cinci ani de închisoare a provocat manifestaţii la Moscova şi Sankt Petersburg. Însă, spre surpriza generală, Navalnîi a fost eliberat vineri, la solicitarea Parchetului, după 24 de ore de la arestarea sa în sala de tribunal. Pe 8 septembrie, Navalnîi îl va înfrunta în alegeri pe primarul în exerciţiu, Serghei Sobianin, un apropiat al lui Putin, numit prin decret în 2010. Potrivit unor observatori, cererea Parchetului de eliberare a lui Navalnîi a fost formulată sub influenţa unei părţi a conducerii ruse, care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o pierdere a legitimităţii alegerilor prevăzute la 8 septembrie. Numeroşi observatori o consideră, totodată, un semn al unor lupte interne în rândul elitelor şi al incertitudinii acestora cu privire la modul de gestionare a afacerii Navalnîi. Încarcerarea în timpul campaniei a unui candidat la alegerile pentru Primăria Moscova reprezintă o sursă de jenă pentru autorităţi, au apreciat unii critici ai puterii, care consideră eliberarea sa un semn al unei schimbări a poziţiei Kremlinului. Majoritatea observatorilor apreciază, totuşi, că apelul opozantului va fi respins, existând divergenţe cu privire la stabilirea datei acestuia şi reîncarcerarea opozantului înainte sau după alegerile din septembrie. În contextul în care Navalnîi şi-a manifestat intenţia să candideze la preşedinţia ţării în 2018, orice condamnare, în cazul în care va fi confirmată în apel, îl va face neeligibil.

INSCRIPŢII INSULTĂTOARE Poliţia din Moscova a anunţat sâmbătă că a deschis o anchetă penală pentru vandalism, în urma apariţiei joi, pe zidurile Parlamentului rus, a unor inscripţii insultătoare la adresa preşedintelui Vladimir Putin. Un purtător de cuvânt al Poliţiei din Moscova a confirmat pentru AFP deschiderea anchetei pentru vandalism, o infracţiune pasibilă în această ţară de o pedeapsă de trei ani de închisoare. Manifestaţii de protest faţă de condamnarea la cinci ani a liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, au avut loc, joi seara, pe mai multe străzi din centrul Moscovei, inclusiv în apropierea sediului Dumei, situat în apropiere de Kremlin. Manifestanţii se pare că au scris „Putin este un hoţ” şi „Putin este un gay” pe ziduri şi ferestre, la parterul sediului Dumei şi au lipit de aceste ziduri pancarte pe care se putea citi „Navalnîi trebuie să fie preşedinte, Putin trebuie să meargă la închisoare”, dar şi zeci de ecusoane roşii cu numele lui Navalnîi inscripţionat pe ele, potrivit unui fotograf AFP.

Vineri, un purtător de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, le-a spus jurnaliştilor că, „deşi criticile constructive sunt binevenite, insultele sunt inacceptabile. Este necesar să ne tratăm reciproc cu respect”. Altă anchetă, vizând tot o persoană neidentificată, a fost deschisă în urma aceleiaşi manifestaţii, joi, la Moscova, pentru violenţe vizând un poliţist căruia i-a fost rupt un epolet. În total, 12 activişti din cadrul opoziţiei ruse sunt judecaţi pentru o presupusă implicare în tulburări masive produse în cursul unei manifestaţii de protest la Moscova, pe 6 mai 2012, faţă de realegerea lui Vladimir Putin în funcţia de preşedinte.

Taguri articol


12