Alep - un oraș eliberat, dar bombardat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alep - un oraș eliberat, dar bombardat

Externe 14 Decembrie 2016 / 15:41 498 accesări

Rusia și Turcia au intermediat, marți noapte, un acord de încetare a focului, pentru a-i evacua pe rebelii sirieni și pe civilii rămași în estul Alepului, însă se pare că acesta s-a prăbușit miercuri, potrivit ambelor părți. Marți, ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, anunța încetarea confruntărilor militare, după ce serviciile de securitate siriene au preluat în totalitate controlul asupra oraşului sirian. ”Cele mai recente informaţii pe care le-am primit în ultima oră arată că operaţiunile militare în Alep au încetat”, declara, marţi seară, Ciurkin. ”Trupele guvernamentale siriene deţin în totalitate controlul asupra părţii de est a oraşului Alep, iar acum au început operaţiunile umanitare”, mai preciza Ciurkin. Rusia este unul dintre principalii aliaţi ai administraţiei Bashar al-Assad, iar aviaţia militară rusă efectuează bombardamente pentru a ajuta armata siriană. Marţi dimineaţă, armata siriană a acceptat să permită ieşirea insurgenţilor şi a civililor care mai erau în partea de est a oraşului Alep.

Din păcate, există informații că bombardamentele lansate asupra Alepului au omorât 82 de persoane, printre care 11 femei și copii. Activiști sirieni susțin că avioane de vânătoare au reluat bombardamentele asupra regiunilor încă ocupate de rebeli din estul Alepului, periclitând un acord de încetare a focului. Activistul media Mahmoud Raslan spune că aeronavele au bombardat, miercuri, districtul rebel Ansari din oraș. ”Bombardamentul este un anunț de facto că ne vor omorî pe toți”, a mai spus Raslan. Un membru al echipelor de salvare din estul Alepului, Ibrahem alHaj, a confirmat raidurile, dar nu se știe dacă avioanele aparțin regimului sirian sau Rusiei.

Siria se confruntă din martie 2011 cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic. Conform celui mai recent bilanţ ONU, 270.000 de oameni au murit în acest război. Bilanţul anunţat marţi de organizaţia Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) este de 312.000 de morţi.

Taguri articol


12